Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

4 vanliga myter om att värma mat i mikrovågsugn

Mikrovågsugnen finns i vart och varannat hem. Trots det finns en rädsla för att använda mikron. Hur är det egentligen, förstörs näringen och kan mikrad mat ge cancer? Vi reder ut frågetecknen och avslöjar de vanligaste myterna om mat i mikrovågsugn.
Myt: mikrovågorna stannar kvar i maten

Myt: mikrovågorna stannar kvar i maten

Ett högfrekvent elektromagnetiskt fält alstras i ugnen med hjälp av en magnetron som sänder ut mikrovågor. När mikrovågorna träffas av maten absorberas de och omvandlas till värmeenergi.

När luckan öppnas eller ugnen stängs av upphör processen. Med andra ord finns inga mikrovågor kvar i vare sig ugnen eller maten efter att tillagningen avslutats.

1 av 4

Läs också: 10 saker du inte visste att du kunde göra med din mikro

Läs också: Maten du aldrig ska värma i mikron

Källa: Livsmedelsverket, Strålsäkerhetsmyndigheten

Om du misstänker att luckan eller hela mikrovågsugnen på något sätt är skadad eller trasig ska du inte använda den. Då är den inte längre säker och kan vara farlig att använda.

Annons: