Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

4 intressanta fakta om bigarråer

Bigarråer är populära bär som växer i många trädgårdar. Men vad är egentligen skillnaden mellan bigarråer och körsbär? Och vad kan man göra med bigarråer? Här är 4 spännande fakta om bären!
Giftiga kärnor

Giftiga kärnor

Bigarråer är besläktade med plommon och precis som för sina släktingar kan bigarråernas kärnor vara giftiga. Detta eftersom kärnorna kan innehålla cyanogena glykosider som kan omvandlas till vätecyanid i kroppen.

Undvik därför att ha med kärnorna när du kokar saft och sylt på bigarråer. Värst är det om kärnorna dessutom är krossade.

1 av 4

Läs också: Körsbär – 5 anledningar att äta dem

Läs också: Så kärnar du ur körsbär på nolltid

Källa: Livsmedelsverket, Den virtuella floran, Wikipedia, NE