Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

11 sätt att använda matresterna och spara pengar

Varje år slänger vi 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck sköljs bort i slasken per person. Vi glömmer bort mat, köper för mycket och slänger rester i stället för att äta upp maten. Här listar vi 11 enkla knep för att minska på matsvinnet - samtidigt som du spar tusenlappar.
Spara osten

Spara osten

Du har använt upp osten och kvar finns en hård kant som inte ser särskilt aptitlig ut. Men håller sig bra i frysen, så släng inte det som blir över. Riv och frys in för att använda till gratäng, pizza eller pasta. Den hårda kanten på parmesanosten går också utmärkt att spara.

2 av 11

Läs också: 10 frukter och grönsaker du bör äta med skal

Läs också: 6 goda saker du kan använda trötta örter till

Läs också: Så får du maten att räcka längre

Källa: Livsmedelsverket, Buzzfeed, Elle

Bara för att maten passerat sitt bäst före-datum innebär inte det att den blivit dålig. Ofta håller den sig bra mycket längre. Lär dig undersöka om maten går att använda eller inte genom att titta, lukta och sedan smaka. Använd dina sinnen och följ dem i största möjliga mån. Har maten förvarats på rätt sätt så blir den inte farlig för att datumet passerat.

Om du har nedsatt immunförsvar, är gravid eller äldre ska du följa kostråden som gäller. Läs mer på Livsmedelsverket.

Annons: