Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

11 sätt att använda matresterna och spara pengar

Varje år slänger vi 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck sköljs bort i slasken per person. Vi glömmer bort mat, köper för mycket och slänger rester i stället för att äta upp maten. Här listar vi 11 enkla knep för att minska på matsvinnet - samtidigt som du spar tusenlappar.
Använd stammen

Använd stammen

Det är inte bara de finaste bitarna som är de godaste. Tänk på hur stor del av grönsaker och frukter som du kastar bort, ofta helt i onödan! Försök använda hela råvaran när du lagar mat. Skiva broccolistammen tunt och rosta i ugn och gör samma med blomkålen. Även bladen går bra att äta, tänk bara på att skölja ordentligt med vatten först.

1 av 11

Läs också: 10 frukter och grönsaker du bör äta med skal

Läs också: 6 goda saker du kan använda trötta örter till

Läs också: Så får du maten att räcka längre

Källa: Livsmedelsverket, Buzzfeed, Elle

Bara för att maten passerat sitt bäst före-datum innebär inte det att den blivit dålig. Ofta håller den sig bra mycket längre. Lär dig undersöka om maten går att använda eller inte genom att titta, lukta och sedan smaka. Använd dina sinnen och följ dem i största möjliga mån. Har maten förvarats på rätt sätt så blir den inte farlig för att datumet passerat.

Om du har nedsatt immunförsvar, är gravid eller äldre ska du följa kostråden som gäller. Läs mer på Livsmedelsverket.