Logga in här

10 vilda växter du kan äta och plocka i naturen i vår

Naturen är full av godsaker som bara väntar på att plockas! Dessutom är det helt gratis. Det du kanske tänker på som ogräs kan förgylla en sallad, användas som garnityr till tårtan eller utgöra basen i en soppa. Här är 10 vilda växter och blommor som du kan plocka och äta under våren.
Harsyra

Harsyra

Harsyra är syrlig i smaken och påminner om treklöver till utseendet. Harsyra kallas också Oxalis acetosella och växer i nästan hela Sverige förutom i fjällen och den nordligaste delen av landet. Under våren breder den ut sig som en matta över marken. Harsyra trivs i fuktig blandskog och är antingen röd eller grön i färgen. Även blommorna går att äta, men tänk på att inte förväxla dem med vitsippans blommor som är giftiga.

Det är oxalsyran som gör att harsyra smakar surt, samma syra som finns i rabarber. I stora mängder är oxalsyra giftigt men då krävs verkligen att du äter mycket. Har du problem med njurarna ska du dock undvika oxalsyra helt. Harsyra är gott att äta som den är, men prova också att tillsätta den i salladen, toppa desserten med den eller blanda ner harsyran i glassmeten för en spännande smakupplevelse.

1 av 10

Läs också: 10 blommor du kan äta och dekorera maten med

Läs också: Foraging – 5 tips för att få koll på den heta mattrenden

Läs också: Så gör du nässelmuffins – recept

Källa: Vildplockat av Niki Sjölund, Naturskyddsföreningen