Logga in här

10 tips på hur du fotar din mat

Allt fler fotograferar sin mat. Men hur gör man för att få riktigt snygga bilder? Det vet proffsiga matfotografen Wolfgang Kleinschmidt. Här är hans tio bästa tips och några av hans fantastiska matbilder att inspireras av. 

Inspireras av bilderna i bildspelet.

1 av 5

1. Tänk till redan när du lägger upp maten. Det ska inte vara för mycket på tallriken och det ska inte gröta ihop sig. Använd hellre mindre tallrikar än större.

2. Ljuset är A och O. Fotografera helst i bra dagsljus. Grundregeln är att du ska fotografera i motljus, att ljuset ska komma bakifrån det du ska fotografera. Men det är en regel som kan kringgås, det beror ju lite på vad du ska fotografera. Om du ser att det glittrar i kameran så är ljuset rätt.

3. Vilket objektiv du har är viktigare än kameran. Köp ett så ljusstarkt objektiv som du har råd med. Gärna med stor bländaröppning, som 2,0, 1,8 eller 1,4 och en brännvidd på 50-100 millimeter.

4. Kolla vad du har i bakgrunden av bilden. Man kan till exempel tänka att det ser trevligt ut med en vinflaska, men så blir det bara ett svart fält av den på bilden. Ta hellre bort sådant som inte funkar.

5. Testa att flytta runt saker för att få ett levande intryck. Till exempel kan du lägga besticken på tallriken eller ställa ett vinglas lite snett framför tallriken.

6. Tänk på vilken vinkel på fotograferar från. Det ska varken vara för högt uppifrån eller för långt nerifrån. De flesta tar bilderna för högt uppifrån. Gå lägre ner och närmare än vad du tror.

7. Det kan vara skönt med ett stativ. Då kan du flytta runt saker och sen ta en ny bild från exakt samma punkt. Det blir lättare att se skillnaderna.

8. Använd inte blixt. Det blir nästan alltid sämre. Det blir inte samma känsla och du får inte till det bra ljuset.

9. Använd gärna mat-inställningen. På de flesta nya kameror finns en automatisk mat-inställning, precis som det finns inställningar för till exempel porträtt.

10. Om det tar en stund att arrangera allt kan maten behöva fräschas upp. Byt ut färska örter och pensla maten med lite vatten eller olja. Det är faktiskt de enda mat-trick vi fotografer gör, i alla fall i Sverige.

Läs också: Därför är det oartigt att fota maten

Text: Elin Gunnarsson