Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

11 väldigt vanliga matmyter du antagligen tror på

Det finns otaliga tips och tricks som rör mat och matlagning. De repeteras och behandlas som sanningar men är i själva verket seglivade myter som inte stämmer. Vi har här samlat 11 vanliga matmyter som du säkert stött på och kanske fortfarande tror på.
Vattnet kokar snabbare med salt

Vattnet kokar snabbare med salt

Många hävdar att vattnet kokar upp snabbare om man tillsätter salt. Det är dock en myt och stämmer inte alls. Det kan snarare ta längre tid för vattnet att nå kokpunkten om det kryddats med salt. Så skippa karet nästa gång du har bråttom!

1 av 11

Läs också: 9 saker du inte visste var onyttiga

Läs också: Maten du alltid uttalar helt fel

Källor: illvet.se, rd.com, Tasty, Healthy Way, Mother Nature Network

Annons:
5 kommentarer om "11 väldigt vanliga matmyter du antagligen tror på"
 • snoffsan
  snoffsan

  När det gäller frukt till exempel äpplen så är de utländska äpplena oftast lagrade i flera år och behandlade så att se dels ska klara lång lagring och dels långa transporter! Att tro att frukten som säljs som färsk från Europa på vintern eller tidig vår är bara inkompetent av konsumenten och även affärerna

  • Gert Johansson
   Gert Johansson
   svar till snoffsan

   Ja, det är bra att äta så lokal frukt och annan mat som möjligt.
   Men, frukt som långtidslagras förvaras i kylar precis ovanför 0 grader celcius och pumpar in etylengas istället för luften. Då stoppas mognads/förruttnelseprocessen och frukten kan lagras väldigt länge.
   Etylengas är en naturlig och ofarlig gas, som bildas när exempelvis äpplen mognar.
   PS Annat är det med citrusfrukt och bananer.

 • arne68
  arne68

  Om kokpunkten är högre tillagas maten snabbare. På hög höjd är kokpunkten lägre och tex potatis tar längre tid att tillaga.

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till arne68

   Hej Arne, tack för din kommentar. Bra att ha i åtanke att kokpunkten blir lägre där lufttrycket är lägre, som t ex på hög höjd. Mvh Mitt kök-redaktionen

   • arne68
    arne68
    svar till Mitt Kök

    Ni skriver ”Det är dock en myt och stämmer inte alls. Det kan snarare ta längre tid för vattnet att nå kokpunkten om det kryddats med salt. Så skippa karet nästa gång du har bråttom!”
    Ni vet vad kokpunkt är? Hög kokpunkt=hög temperatur, låg kokpunkt= låg temperatur. Maten tillagas inte snabbare bara för att vätskan kokar.