Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Årets hit på julbordet: Friterad lutfisk!

lutfisk 004

Bilden: Klassiska varianten

Mitt i halloweenhysterin missade många nog att det var en av årets viktigaste dagar i dag för traditionalister, fiskälskare, julfanatiker, finsmakare och många andra, nämligen lutfiskens dag.

Jag har i alla fall firat den. Men en smaksensation: friterad lutfisk!

I eftermiddags samlades ett gäng priviligierade matvänner hos Melanders i Söderhallarna i Stockholm för att inviga årets lutfisksäsong.

-Löjligt, egentligen, viskade nån: lutfisk äter man väl året runt?

Gärna, säger jag, men för de flesta hör nog lutfisken mest ihop med julbordet.

Men där är den på dekis. På svenska folkets topplista av julmat finns numera inte lutfisk bland de tio främsta rätterna. Konstigt nog, om ni frågar mig.

-Vi säljer 80 procent mindre hemgjord lutfisk i våra butiker i saluhallarna nu än förr, berättade Nisse Molinder, fiskhandlarkung och mästerkrögare i stockholmsområdet.

Är lutfisken med andra ord på väg att försvinna?

Tror och hoppas inte det. Det är en en läcker, lättlagad och nyttig rätt, som de flesta borde gilla. Och snabbköpens vacumpackade paket är bra.

Nisse bjöd på traditionell lutfisk med smörmättad vitsås, kokt potatis och kryddpeppar. Vansinnigt gott!

Men minst lika kul var den moderna och för alla fullständigt oväntade asiatiska variant som Thomas Sjögren från juniorkocklandslaget presenterade: pankofriterade små bitar av lutfisk  med sojamajonnäs och gurka marinerad i limejuice, fisksås och socker. Enastående lyckat, smaken påminde om riktigt fräscha pilgrimsmusslor.

lutfisk 001

Bilden: Friterad lutfisk – en höjdare!

Ska den här fina fisken finna vägen till yngre generationers gommar, är såna här innovationer antagligen rätta vägen. Prova själv, bjud barnen på friterad lutfisk i stället för fish and chips eller lasagne. De kommer att älska det, jag vågar nästan lova!

Kolla receptet här:  http://mittkok.expressen.se/recept/friterad-lutfisk/