Logga in här

Årets bästa – här är listan som du saknat!

Det regnar årsbästalistor över oss nu. Men jag saknar en -min egen :-). Som handlar om mat och dryck.

Här är den – och den är högst personlig!

Årets smakupplevelse: Nyplockade vilda ostron och nyskördade odlade musslor på en klippa utanför Lysekil en grå och vindpinad oktoberdag. Kändes som att ha hela havet i gommen!

Årets krog:  Metropol Palais på Sveavägen i Stockholm – i hård konkurrens. Tapasbrickan är formidabel. Kött och fisk likaså. Och här serveras också årets bästa pommes frites, den är kokt i ankfett, bl.a.!

Årets tomater: Ingelstorps. ”Som tomater smakade förr”, kallar man produkten. Jag instämmer i varje stavelse.

Årets leverpastej: Lulles skivbara, från Ludvig Sörensen AB i Sävsjö. Oändligt överlägsen alla andra. Ett mysterium att den inte finns att få tag i överallt i landet .

Årets flygmat: Två vinnare: Air Baltic, som låter resenären förbeställa mat i ekonomiklass, och det finns 70 (!) rätter att välja på. Och så Turkish Airlines, som har riktiga kockar med ombord.

Årets flygflopp: SAS nya matkoncept inrikes och inom Europa. Ja, mat är det egentligen inte alls. Och jag som älskar gamla, fina SAS! Kommer att flyga med er ändå (gammal kärlek rostar aldrig),  men snälla, se till att det finns nåt vettigt att äta ombord. Vi betalar gärna för det.

Årets bläää: Det trendiga (?) pulled pork/beef/chicken. Allt som är pulled. Torrt. Trådigt. Trist.

Årets citat: Inför nyårsafton: ”Det borde smällas mer i champagnekorkar än raketer!” (Andreas Kjörling, sommelier, författare, bloggare och hundägare).

Årets fisk: Jag har upptäckt koljan. En underskattad firre. Fast, fin, välsmakande – och billig!

Årets kött: Högrev. I vart och vartannat recept nu.

Årets korv: Tryffelsalami. Hänsynslöst beroendeframkallande.

Årets frukt: Svenska äpplen. Som alltid. Jag äter bara äpplen när det finns svenska. Men desto mer då!

Årets herregud-kunde-det-vara-så-gott: Gröt. Vid mycket mogen ålder har jag börjat med gröt. Barn på nytt? Gärna havregrynsgröt med ett tärnat äpple (se ovan) och lite apelsinjuice. En frukostnjutning.

Årets snabbköpskassörska: Ros-Marie Eriksson på ICA Myran i Danderyd. Förmodligen Sveriges mest positiva person. Alltid glad, hjälpsam, engagerad, kunnig. Älskad av kunderna. Hon har fyllt  72 men jobbar från sex på morgonen till sena kvällen – alla dar i veckan!

Årets mat-TV: Kockarnas kamp, kanske, det finns mycket att välja mellan. Men här är fördelen att man kan hänga med i matlagningen utan alltför häftiga rockvideoklipp. Men jag ser allt. Inte minst alla repriser på Per Morbergs ”Vad blir det för mat?”. För Morbergs skull – men ännu mer för att han lagar så bra, attraktiv och folklig mat.

Årets mat-TV II: Nånting mycket allvarligare: den amerikanska dokumentären Food Inc. undersöker vad vår mat innehåller och hur delar av livsmedelsindustrin manipulerar oss. Oerhört intressant. Finns på TV4 Play.

Årets drink: Dry Martini. Ohotad.

Årets dryck: Kranvatten. Skippa platsflaskorna.

Årets vart-tog-du-vägen?: Leif Mannerström skapar inte längre maten åt SJ. Han är saknad.

Årets matsajt: Mitt Kök, vad trodde ni? Slår alla rekord; runt 1,3 miljoner sidvisningar i veckan. Och segertåget fortsätter, häng med under 2015!