Logga in här

Är världens starkaste öl en bluff?

Är världens starkaste öl en bluff?

Har du hört talas om Armageddon? Ja, det har du så klart men kanske inte i den här skepnaden – en öl som tickar in på 65 % i alkoholhalt.

Bryggeriet som står för bedriften – skotska Brewmeister – har gett sig in i kampen om världens starkaste öl och uppenbarligen tagit täten med sin alkoholstarka galenpannedryck. Om det nu är en öl? Och om den nu är så stark? Många har sagt att bryggeriet bluffar och sagt att det är trams, att det handlar om att marknadsföra ett bryggeri som vill ta en position på marknaden. Och att de valt att göra det med en ruskigt stark öl. En öl på 65 % – det är ju sprit?

Frågan är varför man skulle vilja dricka en öl med en alkoholhalt på 65 %?

Och frågan är om den verkligen innehåller så mycket alkohol som bryggeriet hävdar. Johan Lenner, som driver ölbloggen Portersteken, har tillsammans med Sveriges bryggerier gjort ett test med infrarött ljus som indikerar att alkoholstyrkan snarare är omkring 10 %. Varför man från bryggeriets sida skulle vilja hävda att alkoholhalten är 6 gånger så hög är det svårt att få klarhet i.

Ölet, Armageddon, finns att köpa på Systembolaget, en flaska på 33 centiliter kostar 799 kronor. Vem som ingår i den potentiella målgruppen är lite oklart.

Och just det, Brewmeister har precis lanserat en ny öl – Snake Venom heter den.

Alkoholhalten är på 67,5 %. Ja, enligt bryggeriet i varje fall. De hävdar till och med att de testar ölen kontinuerligt för att säkerställa alkoholhalten….

Snake Venom från Brewmeister.

Snake Venom från Brewmeister.