Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

7 svenska öl du måste smaka

Nya svenska bryggerier och nya svenska öl, här är några av de som du inte ska missa!

Här är några av alla de öl som gör att Sverige blir ett lite bättre öl-land vecka efter vecka. Kolla in och se om du hittar en ny favorit!

Everyday IPA (89283) Oppigårds bryggeri, 4,6 %, 33 cl, 19:20 kronor
Nej, jag tror inte man ska dricka en IPA varje dag men om man ska det så skulle det gärna få vara den här. Måttlig i alkoholen som en session-ipa förväntas vara men allt annat än måttlig i smaken, den är sublimt välarrangerad i sin balans. Oppigårds har en imponerande linje och den här är en av de mest imponerande. Honungssötma, en finessrik fruktpalett och en törstsläckande beska som är så fint uppbyggd så man blir alldeles lycklig. Jo, det är en, i sina bästa stunder, öl i världsklass.
5 av 5.

Everyday IPA från Oppigårds bryggeri

Everyday IPA från Oppigårds bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Passionfeber IPA (30519) Brewski, 7 %, 33 cl, 37:90 kronor
Skånska bryggeriet Brewski har gått från nytt bryggeri till fullfjädrad smaksäkerhet på kort tid. Passionen (!) lyser igenom i deras öl och deras feber-serie är något riktigt spännande!
Därför: att brygga en IPA med passionsfrukt kan vara bland det bästa någon har gjort. Den nyanserade sötman och den fruktiga humlen får sig en fascinerande skjuts av passionens sötstarkbittra smaker och kombinationen är rejäl men förbluffande fascinerad. Den balanserar mellan en massiv smaksensation och en rejäl hinkabilitet som gör den svårslagen. Ett mindre mästerverk.
5 av 5.

Passionfeber IPA från Brewski

Passionfeber IPA från Brewski. Foto: Joel Linderoth.

Black Currant Organic Nordic Sour (11535) Dugges, 4,5 %, 33 cl, 27:90 kronor
Göteborgsbryggeriet Dugges gör en serie öl som går åt det syrliga hållet och hela serien är förtjusande smakprov på modern svensk öl. Den här, bryggd med svarta vinbär har en tydlig svartvinbärston med en lika tydlig syrlighet. Maltig botten som ger fin kropp och en fräsch, frisk, fascinerande smak som ligger kvar länge. Perfekt som fördrink till en härlig helgmiddag!
4 av 5.

Black Currant Organic Nordic Sour från Dugges bryggeri

Black Currant Organic Nordic Sour från Dugges bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Kellerbier (30111) Nya Carnegiebryggeriet, 5,9 %, 33 cl, 19:90
Svenska Carlsberg slog sig samman med amerikanska Brooklyn och skapade bryggeriet Nya Carnegiebryggeriet som brygger en tysk kellerbier. Resultatet? Riktigt bra!
Doften är frisk och örtig, med lite spannmål och lätta örtstråk. Smaken är ren, lätt blommig med fruktighet åt citrus och örtig snärt.  Avslutar i en pigg beska med örter. Fin!
4 av 5.

Kellerbier från Nya Carnegiebryggeriet.

Kellerbier från Nya Carnegiebryggeriet. Foto: Joel Linderoth.

Lallas lager (30837) Oceanbryggeriet, 4,8 %, 33 cl, 19:90 kronor
Oceanbryggeriet fortsätter sina etikettäventyr med ocean-relaterade motiv och ger oss dessutom en ganska ny lager. Som är bra! En nätt blommighet, tydlig maltbotten och lite gräs i doften. Smaken först kola, sedan citrus och gräs och avslutningen en modererad beska med gräsaktiga toner. Verkligt njutbar!
4 av 5.

Lallas lager från Oceanbryggeriet.

Lallas lager från Oceanbryggeriet. Foto: Joel Linderoth.

Pilsner One-O-One (30872) Beerbliotek, 5 %, 33 cl, 23:90 kronor
Göteborgsbryggeriet Beerblioteks första pilsner är en trevlig bekantskap, den kommer vara särdeles njutbar under sommarmånaderna med sin pigga, nästan syrliga grundsmak. Tydlig dragning mot citrus, lätt jästighet och en fräsch örtig beska som avslutning. Klart övertygande!
3 av 5.

Pilsner One-O-One från Beerbliotek.

Pilsner One-O-One från Beerbliotek. Foto: Joel Linderoth.

Savant Saison (30264) Modernist brewery, 5,6 %, 33 cl, 33 kronor
Det lilla 08-bryggeriet Modernist gör inte bara snygga etiketter, de gör snygga öl också. Den här, stilen är saison eller farmhouse ale, drivs av en fin kompott av jäst, malt och humle – precis som en en saison ska vara. Jästen tillåts ta plats och ger lätt syrliga, lätt örtiga grundsmaker, malten bidrar med kropp och humlen, i det här fallet Mosaic, ger citrus och nästan lite ananaslik sötma/syra.
En spännande stil och en spännande öl från ett spännande bryggeri. Och spännande etikett….
3 av 5.

Savant Saison från Modernist brewery.

Savant Saison från Modernist brewery. Foto: Joel Linderoth.

Läs också: Så beställer du öl på Systembolaget

Läs också: Snart dags för ”Sveriges mästerbryggare” i din tv?