Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Öl på burk – kolla in de här!

Öl på burk, det är inte det sämsta! Här är några öl på burk som du ska leta reda på och smaka!

Öl på burk – kan det vara något? Ja, verkligen!
Burken har många fördelar; den är lättare än glas, den skyddar bättre mot ljus och den kan vara snyggare att se på – etiketten är ju större!

Dricker man öl på burk så kan man numera dricka god öl dessutom, här är ett gäng friska burkar som inte kommer göra någon besviken.

Nu 17 25 testade burköl – uppdateras ständigt! (senaste uppdatering 29 juni 2016)

Öl på burk med 5 av 5 i omdöme – världsklass!

Fullers London Porter (1634) Fuller, Smith & Turner, Storbritannien, 50 cl, 5,4 %, 22:90 kronor
Den här brittiska klassikern är en av de mest prisvärda på hela Systembolaget och faktiskt en helt fantastisk öl. Fulländad i smaken med kaffe, rostade toner, lakrits och lite syrlighet som friskar i. En riktigt bra öl – har du inte smakat den tidigare så är det ett fynd att få stifta dess bekantskap. På egen hand eller till långkokta grytor, det här är en öl som passar till mycket!
5 av 5.

London Porter från Fuller, Smith & Turner.

London Porter från Fuller, Smith & Turner. Foto: Joel Linderoth.

Oskar Blues Dale’s Pale Ale (1502) USA, 6,5 % , 35,5 cl, 24:90 kronor
Det finns öl och så finns det öl…. Det här är en fantastisk öl – lite av originalet för hantverksöl på burk. En smakrik och komplex pale ale med enorma smakgivor, fruktigt, fräscht, beskt och maffigt i varje klunk. Drick den till grillade revbensspjäll eller en rejäl chiligryta. Gott som bara den!
5 av 5.

Dales Pale Ale från Oskar Blues

Dales Pale Ale från Oskar Blues. Foto: Joel Linderoth.

Öl på burk med 4 av 5 i omdöme – mycket bra!

Fat Tire Amber Ale (88176) New Belgium brewing, USA, 5,2 %, 35,5 cl, 19:90 kronor
New Belgium är ett väldigt intressant amerikanskt bryggeri och deras amber ale är en riktigt trevlig matöl, kanske till grillat kött eller buffén. Smak-kombinationen balanserar någonstans mellan fruktig karamell-ton och betydligt ljusare citrus-drag och mitt i detta hittar man en lätt sötma och en pigg fräschör. Svårslaget som allround-dryck och funkar året om; inte för ljus, inte för mörk utan helt perfekt.
4 av 5.

Fat Tire Amber Ale från New Belgium

Fat Tire Amber Ale från New Belgium. Foto: Joel Linderoth.

Beerbliotek Single Hop Mosaic #120 (30873) Beerbliotek, 6,5 %, 33 cl, 25:90 kronor
Att brygga en singelhumlad IPA kan vara vanskligt men om resultatet är så här gott är det bara att köra på! Den här finns i både burk och flaska och har en tydlig smak av Mosaic-humlen; blommigt, fruktigt och rejält med mango och tropiska frukter. Addera tydlig citrus och en mjuk och stor beska i avslutningen och du får en bra öl!
4 av 5.

Single Hop Mosaic #120 från Beerbliotek.

Single Hop Mosaic #120 från Beerbliotek. Foto: Joel Linderoth.

Brewdog Dead Pony Club (11913) Brewdog, Skottland, 3,8 %, 33 cl, 19:90 kronor
Skotsk öl med låg alkoholhalt och hög smaknivå och roligt namn – det är inte fy skam. Hög beskenivå i avslutningen, dessförinnan fin kompott av grapefrukt och mjuk sötma. Perfekt efter en dag i trädgården eller till lördagsfotbollen. Till hamburgare, köttbullar, revbensspjäll.
4 av 5.
Dead Pony Club från Brewdog.

Dead Pony Club från Brewdog. Foto: Joel Linderoth.

Modus Hoperandi (1539) Ska brewing, USA,  6,8 %, 33 cl, 23:40 kronor
Ska Brewing från USA har gjort ölvärlden glad sedan 1995 och de fortsätter med det i många år framöver hoppas jag. Modus Hoperandi är en ruskigt bra IPA på burk och när den kom till Sverige blev den en omedelbar succé – inte konstigt.
Den här delikatessen är packad med smak – frisk apelsin, tydliga tallbarr och antydd sötma och härlig, härlig beska som avslutning. Rejäl öl som kommit att bli en rejäl klassiker på Systembolaget!
Finns även som variant humlad med humlesorten mandarina, missa inte!
4 av 5.

Modus Hoperandi IPA från Ska brewing.

Modus Hoperandi IPA från Ska brewing. Foto: Joel Linderoth.

Founders Centennial IPA (11006) Founders brewing, USA, 7,2 %,35,5 cl, 24:50 kronor
Fyllig och besk IPA från ett väldigt intressant amerikanskt bryggeri. Stilenliga och tydliga drag av apelsinskal och honungssötma balanseras av en rejäl beska som ger den nödvändiga skjutsen i smaken. Läcker till mycket men varför inte testa till fredagstacosen?
4 av 5.

Centennial IPA från Founders brewing

Centennial IPA från Founders brewing. Foto: Joel Linderoth.

Modus Mandarina India Pale Ale (11305), Ska brewing, USA, 6,8 %, 35,5 cl, 29:90 kronor
Om du någonsin drömt om att dricka öl som smakar mandarin så har du chansen nu. Amerikanska Ska Brewing brygger den här med humlesorten mandarina (!) och använder dessutom apelsinskal för att förstärka intrycket ytterligare. Om de lyckas? Jo, tjena…
Orangebrun färg. Tydlig doft av mandarin. Humlig, fyllig och tydligt mandarin i smaken. Eftersmaken intensiv med en snygg blandning av mandarin/citrus och beska.
Du kanske gillar Ska:s vanliga Modus? Då ska du definitivt hålla utkik efter den här!
4 av 5.

Öl på burk med 3 av 5 i omdöme – bra!

Brooklyn Lager (1548) Brooklyn brewery, USA, 5,2 %, 35,5 cl, 17:50 kronor
New York-bryggeriet Brooklyn gillar Sverige och Sverige gillar dem tillbaka! Den här rekorderliga lagern har den lilla egenheten att den har lite mörkare malt i maltblandningen vilket ger avtryck i smak, färg och doft. Bra avtryck! Lite karamell, lite apelsin, lite örtighet – sammantaget en väldigt bra allroundöl som funkar till nästan allt. Bra bufféöl.
3 av 5.

Brooklyn lager från Brooklyn brewery

Brooklyn lager från Brooklyn brewery. Foto: Joel Linderoth.

Spitfire Ale (1635) Shepherd Neame, Storbritannien, 4,2 %, 50 cl, 17:90 kronor
Brittiskt redan i burkens utseende och brittiskt fortsätter det i doft och smak. Klassisk alkoholhalt på 4,2 %, doft genuint maltig med sötma, nästan russinfrukt och pigga örter. Smaken dova frukter, dragning åt karamell och maltig sötma. Härlig som matöl till kötträtter – kanske fläskkotlett med stekt potatis. Fin brittisk öl med riktigt bra alkoholhalt.
3 av 5.

Spitfire från Shepherd Neame

Spitfire från Shepherd Neame. Foto: Joel Linderoth.

White Rascal (1482) Avery brewing, USA, 5.6 %, 35,5 cl, 23:50 kronor
Amerikansk veteöl från bryggeriet Avery som huserar i öl-staten Colorado. Personlig tolkning av den belgiska veteölen och klassiskt kryddad med koriander och apelsinskal – ljusgult dis vittnar om dess ofiltrering och jästen bidrar till såväl doft och smak. Personligt och bra – den här kommer sitta perfekt till thai-middagarna i höst.
3 av 5.

White Rascal från Avery brewing

White Rascal från Avery brewing. Foto: Joel Linderoth.

Punk IPA (89892) Brewdog, Skottland, 5,6 %, 33 cl, 22:40 kronor
Ölen som satte Brewdog på ölkartan är fortfarande en riktigt härlig upplevelse att dricka även om mitt intryck är att den blivit något ojämnare och något snällare i smaken. Men det är inte lätt att göra en öl grym bryggning efter bryggning.
Tydligt apelsinskalsorienterad med en fin blandning av apelsinsötma, grapefruktsbeska och humledriven fruktighet. Om du av någon anledning inte har börjat gillat IPA som stil så är detta tveklöst en bra början.
3 av 5.

Punk IPA från Brewdog.

Punk IPA från Brewdog. Foto: Joel Linderoth.

Queens Pale Ale (82027) Coppersmiths, 5,4 %, 33 cl, 19:90 kronor
Västeråsbryggeriet Coppersmiths är ett av få svenska hantverksbryggerier som investerat i en burktappningsanläggning. Det gör de rätt i när resultatet är så här trevligt. Inte i yppersta toppen ännu men en bra representant på den svenska ölmarknaden är den här stilrena pale ale:n med framförallt citrus i smaken. Blanda det friska med lite spetsig örtighet och lägg till en beska som tar över på slutet så har du en trevlig pale ale med bra potential. Kyckling med gräddig sås passar bra till, gärna med lite örter i kryddningen.
3 av 5.

Öl på burk med 2 av 5 i omdöme – godkänd!

Sigtuna Organic Ale (1547) Sigtuna brygghus, 4,5 %, 33 cl, 19:90 kronor
Segmentet strax under 20-lappen har blivit väldigt intresset för många bryggerier, i takt med att faiblessen för finöl sprider sig så vill många lägga några extra kronor på ölen och få lite mer smak. I det här fallet är det inte ett klockrent val eftersom den är påtagligt tung i smakerna och inte levererar det som i varje fall jag söker i en habil, amerikanskinspirerad ale.
Lätt frukt, lätt citrus, lätt beska och en tämligen klumpig tolkning allt som allt. Ekologisk, burk och ambition ger extra poäng i min bok.
2 av 5.

Sigtuna Organic Ale från Sigtuna Brygghus

Sigtuna Organic Ale från Sigtuna Brygghus. Foto: Joel Linderoth.

Carlsberg Hof (1389) Carlsberg Sverige, 4,2 %, 33 cl, 11:90 kronor
En stapelvara i svenska hem under sommaren. Och visst, vill man ha en klassisk ljus lager på burk som dessutom inte står för några fel så inte mig emot. Carlsberg Hof smakar ljus lageröl och det innebär citrus, spannmål, sötma. I väldigt försiktiga smakgivor dessutom. Inget fel men inte heller särskilt spännande.
2 av 5.

Carlsberg Hof från Carlsberg Sverige.

Carlsberg Hof från Carlsberg Sverige. Foto: Joel Linderoth.

New York Lager (11416) Nørrebro bryghus, Danmark, 5,2 %, 33 cl, 17:90 kronor
Det låter så lockande och burken är snygg och priset är bra men resultatet är ganska opersonligt. Istället för att bjuda på en humlig uppfriskande lager så blir det en ganska anonym, stillsam och ointressant upplevelse. En del humlecitrus, javisst. En okej maltbotten, javisst. Och en okej beska i avslutningen, javisst. Men sammantaget blir det lite för trist för toppbetyg. Det finns betydligt bättre öl att köpa för de här pengarna.
2 av 5.

New York Lager från Nørrebro bryghus.

New York Lager från Nørrebro bryghus. Foto: Joel Linderoth.

Bière Blanche (1313) Coppersmiths, 5,2 %, 33 cl, 22:50 kronor
Västeråsbryggeriet Coppersmiths slår till med en belgisk-inspirerad veteöl på burk och det gör de rätt i, stilen är klart intressant som sommaröl till exempel. Nu är det här inte den mest lysande stjärnan på ölhimlen, smakerna finns där men de spelar inte riktigt på samma planhalva vilket ger ett ganska spretigt resultat. Förutom en frisk, citrustonad grundsmak så finns här även en del kak-kryddor (kanel och ingefära) och en del örter – koriander är tydligast. Smakrik ja, men inte tillräckligt balanserad för toppbetyg. Drick till den grillade laxen!
2 av 5.

Biere blanche från Coppersmiths.

Biere blanche från Coppersmiths. Foto: Joel Linderoth.

Primator Premium (1613) Primator, Tjeckien, 5 %, 11:90 kronor
Att välja en tjeckisk burköl för 12 kronor på Systembolaget är ganska safe, man vet vad man får liksom. För även om det finns en pågående mikrobryggsutveckling även i Tjeckien så är det inte de ölen som vi får hit, hit kommer de volymproducerade storsäljarna i det allra flesta fall. Oklanderligt men kanske lite tråkigt?
Den här varianten är tydligt maltdriven med en karamellsötma som är ganska återhållen och mjuk, en russinartad fruktton och en beska som håller sig i mängden och inte sticker ut.
Inte oförglömlig men helt okej.
2 av 5.

Primator Premium från Primator.

Primator Premium från Primator. Foto: Joel Linderoth.

Pistonhead Kustom Lager (1454) Spendrups, 4,9 %, 33 cl, 10:90 kronor
Spendrups gör så mycket bra med den här ölen; stiltypiskt utseende, bra prissättning, tydliga ambitioner – men tyvärr glömmer de bort smaken som är generell och väldigt nedtonad. Att de siktar på hantverksölsdrickarna, amerikansk craft beer är förebilden, är tydligt men förutom en lite ökad humleaccent så skulle det här kunna vara en volymlager av vilket snitt som helst. Inget fel på den men heller ingen spänning i smaken.
2 av 5.

PIstonhead Kustom Lager från Brutal brewing/Spendrups.

PIstonhead Kustom Lager från Brutal brewing/Spendrups. Foto: Joel Linderoth.

Pistonhead Flat Tire (1491) Spendrups, 4,5 %, 33 cl, 9:90 kronor
Om man vill ha en lågt prissatt burköl med en modern känsla så är det här rätt val. Inte för att den smakmässigt erbjuder något utöver det vanliga men priset kan man inte förhandla bort, det här är läskande volymöl i snygg förpackning. Ganska däven doft och en lätt förhöjd citrussmak – i övrigt inget att stå efter. Ren och rak men väldigt tråkig.
2 av 5.

Flat tire från Spendrups.

Pistonhead flat tire från Spendrups. Foto: Joel Linderoth.

Becker’s Pils (1618) Karlsberg brauerie, Tyskland, 4,9 %, 33 cl, 11:90 kronor
Om du ska dricka öl i det lägre prissegmentet är detta definitivt ett alternativ, en klassisk pilsner som är välgörande ren i smaken och inte faller av i maltig sötma eller udda sidosmaker. Spannmålsbotten i smaken och fräsch citrus gör den till ett mycket starkt alternativ i ”öl-under-15-kronor”-segmentet.
2 av 5. 

Beckers Pils från Karlsberg Brauerei.

Beckers Pils från Karlsberg Brauerei. Foto: Joel Linderoth.

Three Hearts Green Amber Lager Källare No 9 (1312) Krönleins bryggeri, 5 %, 33 cl, 16,90 kronor
Krönleins bryggeri har funnits med länge, sedan 1836, och är en klassisk aktör på den svenska dryckesmarknaden. Den här ölen är däremot ny och är en så kallad amber lager, en lageröl med vacker rödbrun färg och ett vitt, ganska tätt skum som reser sig högt vid upphällandet. Smakmässigt är det en ganska stillsam upplevelse där en del karamell samsas med nätt apelsin och en tydlig men inte accentuerad beska. God som matöl.
2 av 5.

Three Hearts Amber lager Källare no 9 från Krönleins bryggeri.

Three Hearts Amber lager Källare no 9 från Krönleins bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

TT (1495) Three Towns Ind Brewers, 4,5 %, 33 cl, 9:90 kronor
Varumärket TT är ett klassiskt varumärke och ölen själv är lika klassisk, om man är på jakt efter en stillsamt smakade ljus lageröl. Du hittar en lätt spannmålsgrund, en del mjuka citrustoner och en knappt antydd beska i avslutningen. Inte för den äventyrlige men som törstsläckaröl funkar den fint.
2 av 5.

Lejon (1444) Åbro bryggeri, 5,9 %, 33 cl, 10:90 kronor
Småländska Åbro erbjuder det mesta inom lagerskalan och den här tillhör de lite mer alkoholstarka utan att rusa upp mot de alkoholosande avarterna. Lite mörkare maltskala ger lite mörkare färg; sötman är tydlig, lite antydd frukt och en svag örtig beska. Ett mellanting som inte imponerar.
2 av 5.

Öl på burk med 1 av 5 i omdöme – undvik!

Tuborg Grön (1255) Carlsberg Sverige, 4,2 %, 33 cl, 9:20 kronor
Det finns mycket som talar för att köpa en Tuborg Grön på burk. Förpackningen är jättesnygg och klassisk, alkoholhalten är perfekt (4,2 %) och priset är lysande. Men, och det är ett viktigt men, smaken är… obefintlig. Klockren som törstsläckare så klart men vill man inte att en öl ska smaka mer? Jag vill det.
1 av 5.

Tuborg från Carlsberg Sverige.

Tuborg från Carlsberg Sverige. Foto: Joel Linderoth.

Läs också: Här är bästa folkölen i Sverige – kolla här!

Läs också: Här är de bästa alkoholfria ölen – lista!