Logga in här

5 sätt att ersätta ägg i bakning!

5 sätt att ersätta ägg i bakning!

OBS! Det här blogg-inlägget (ej redaktionell text) är från 2015. Innan du använder linfrön bör du läsa rekommendationen från Livsmedelsverket

Ägg är en vanligt förekommande ingrediens i matlagning, och är antagligen en av de allra vanligaste ingredienserna i bakning, inte kan man baka utan ägg?

Jo, som tur är kan man faktiskt det. Ibland går det att helt enkelt bara utesluta ägget, andra gånger kan det behövas något annat som agerar som bindemedel istället, och då finns det många sätt att vara kreativ på!

Idag finns det köpealternativ som No-Egg att använda, men jag brukar nästan alltid använda naturliga äggersättare som funkar minst lika bra.

Här är några äggersättare som jag använder mig mest av

Chiafrön

Om du någonsin gjort en chiapudding vet du hur chiafrön reagerar med vätska. De sväller och klibbar ihop sig i varandra och blir utmärkt bindemedel istället för ägg i mjuka och hårda kakor.

1 msk chiafrön och 3 msk vatten ersätter 1 ägg.

Krossade linfrön

Krossade linfrön blandat med vatten eller växtmjölk får en liknande effekt till chiafrön, och jag brukar variera mellan de båda beroende på vad jag har i skafferiet. Jag upplever dock att linfrön går lite mer obemärkt förbi i kakor, medan chiafrön både syns lite mer och kan kännas av i bakverk, men det tycker jag själv bara är gott! 😉

Kom ihåg att det inte funkar med hela linfrön, de måste vara krossade! (OBS! Läs detta först om användningen av krossade linfrön på Livsmedelsverket)

1 msk krossade linfrön och 3 msk vatten ersätter 1 ägg.

Sojamjölk + äppelcidervinäger

Syran i äppelcidervinäger bryter ner proteiner i sojamjölken och skapar en blandning som liknar filmjölk och som hjälper mjuka kakor att bli lite luftigare, bakpulvret hjälper ytterligare med att lyfta kakorna och få till en fluffigare konsistens.

Banan

Banan använder jag inte bara som en bindare utan även för att ge lite extra naturlig sötning. När man använder banan i bakverk kan man ofta minska lite på sockret, och samtidigt få alla ingredienser att sitta ihop!

½ mosad banan ersätter 1 ägg.

Äppelmos

Precis som med banan är äppelmos ett jättebra sätt att både få ingredienser att hålla samman och samtidigt tillföra naturligt socker.

½ dl äppelmos och ½ tsk bakpulver ger mjuka härliga och fluffiga kakor.