Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

5 klassiska öl du måste smaka

Klassiska öl från hela världen, som dessutom är suveränt goda? Varsågod!

Vissa öl vill man bara dricka igen och igen och igen. Här är några sådana, mästerverk som aldrig gör en öl-älskare besviken och som alltid levererar smak till ett, för kvaliteten, bra pris.

Testa och njut!

Weihenstephaner.

Weihenstephaner Hefe Weissbier (1526)  Weihenstephan, 5,4 %, 50 cl, 21:50 kronor 
Sedan 1040 har bryggeriet bryggt sina öl – bara det är skäl att dricka denna veteöl. Lysande till fiskrätter av alla de slag, lax i ugn till exempel, minst lika lysande till kycklingspett med chili och lime. Att sedan ölen är fantastiskt vacker i glaset – gärna högt! – ger ytterligare njutning till såväl middag som barhäng.
4 av 5.

Landsort lager från Nynäshamns Ångbryggeri.

Landsort Lager (1466) Nynäshamns Ångbryggeri, 5,3 %, 50 cl, 29:40 kronor 
År efter år imponerar den här lilla guldklimpen till lageröl med sin blekgula etikett och fullständigt fantastiska komposition med perle, tettnang och saaz. Intensivt smakrik utan att ta över och funkar till nästan allt – kött, fisk, vegetariskt och i ensamt majestät. Ett mästerstycke i svensk bryggerinäring!
5 av 5.

Sierra Nevada Pale Ale

Sierra Nevada Pale Ale (1525) Sierra Nevada Brewing, USA, 5,6 %, 35,5 cl, 23:90 kronor
Tre humlesorter ligger bakom denna amerikanska klassiker mastodontsuccé och det är humlesorten cascade som står för förstafiolen. Lättdrucken men ändå med en komplex smakprofil där det finns honungssötma, en lätt kryddighet och en beska med tallbarr och grapefrukt. Perfekt till stekt kött eller hamburgare!
4 av 5.

Maredsous 6 Blonde.

Maredsous 6 Blonde (1511) Duvel MoortgatBelgien, 6,0% 33 cl, 20:40 kronor 
Belgisk, lite maltsöt ale med tydlig aprikos i smaken. Jästtoner och fyllig smak med citrusavslutning ger en snygg kombination i många sammanhang – till fisksoppa, pasta med musslor eller varför inte till den ugnsbakade pulled porken? 
Perfekt för den som älskar belgisk öl med karaktär och dessutom en av de mest prisvärda ölen på Systembolaget.
4 av 5. 

Yeti Imperial Stout.

Yeti Imperial Stout (1667) Great Divide brewing, USA, 9,5 %, 35,5 cl, 36:40 kronor 
Smakstark rackare från USA med rejäla choklad- och kaffesmaker. Underbar för de som älskar lite tyngre öl! Funkar suveränt till grillat kött, till köttgrytor, till den varma mackan och till choklad-desserten – inte illa när en öl räcker hela middagen!
5 av 5.

Läs också: Här är fler fantastiska öltips – kolla in!

Läs också: På jakt efter bra öl till grytor – här är tipsen!