Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Wallenbergare med potatispuré

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 62 st har redan röstat

Wallenbergare är en klassisk maträtt som många älskar. Kalvfärs, vispgrädde, ärtor, lingon – svensk husmanskost när den är som allra bäst! Extra gott blir det tillsammans med lite skirat smör och den goda potatispurén. En klassiker som aldrig går ur tiden och passar perfekt både som vardagsmiddag och som bjudmat.

Läs också: Lättlagat recept på Biff Rydberg!

Ingredienser

4 personer

Wallenbergare

  • 400 g kalvfärs
  • 1 tsk salt
  • 4 st äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 2 msk smör

Puré

  • 800 g mandelpotatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Serveras med

  • gröna ärtor, kokta
  • lingon, rårörda

Så här gör du

  1. Blanda. Se till att kalvfärs,  äggulor och vispgrädde är kylskåpskalla. Blanda kalvfärsen med saltet, då binder färsen vätskan bättre.
  2. Peppra. Tillsätt sedan ägg-gulor, grädde och peppar. Arbeta kraftigt ihop till en smi-dig färs, som håller samman.
  3. Forma. Forma färsen till 8 stycken biffar med vattensköljda händer. Lägg dem på skärbräda eller fuktat smörpapper.
  4. Stek. Smält smöret gyllenbrunt. Lägg ner biffarna och platta till dem något. Stek biffarna på medelvärme, cirka 3 minuter per sida.
  5. Pressa. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet, pressa potatisen genom en purépress ner i en skål.
  6. Smaka av. Vispa ner smör och upphettad mjölk till en luftig puré med ballongvisp. Smaka av med salt och peppar. Servera med lingon och gröna ärtor.