Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassisk Wallenbergare med potatispuré

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Bankmannen Marcus Wallenbergs fru Amalia, vars far var kokboksförfattare, anses ligga bakom denna klassiker. Paret gifte sig strax före sekelskiftet. Wallenbergare är en lyxig variant av pannbiff, där tillagningen är av stor vikt och där färsen och grädden är hemligheten.

Ingredienser

4 portioner
  • 300 g smör
  • 500 g finmald kalvfärs
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 nypa kajennpeppar eller epice riche (malen kryddpeppar, vitpeppar, kryddnejlika och muskot)
  • 2 tsk salt
  • 5 dl vispgrädde
  • 6 dl ströbröd, gärna panko
  • 200 g gröna ärtor
  • 4 dl rårörda lingon

Potatispuré:

  • 800 g mjölig potatis
  • 2–3 dl mjölk
  • 200–300 g smör
  • salt

Till garnering:

  • persilja

Så här gör du

  1. Skirat smör: Värm smöret försiktigt på spisen i en kastrull, häll av det klara smöret utan att få med den vita vasslen på botten.
  2. Sätt ugnen på 90 grader och lägg färs, ägg och kryddor i en matberedare monterad med kniv. Mixa i någon sekund och tillsätt sedan grädde tills färsen är slät och ganska fast.
  3. Fyll smeten i spritspåse och häll ut ströbröd på en bricka. Ta ett stansmått eller en pepparkaksform i lagom portionsstorlek och doppa det i vatten. Placera måttet på brickan med ströbröd och spritsa en perfekt rundformad biff. Panera biffarnas sidor med ströbröd.
  4. Bryn Wallenbergarna i smör på båda sidor i några minuter och sätt in dem i ugnen på 90 grader, i pannan eller i en ugnsform. Stek till Wallenbergarna har en innertemperatur på 67 grader. De ska vara ljusrosa inuti.
  5. Potatispuré: Skala och koka potatisen. Passera eller pressa potatisen och tillsätt mjölk och smör. Vispa och salta efter behag.
  6. Servera Wallenbergarna med potatispuré och rårörda lingon. Skeda det skirade, varma smöret över ärtorna och garnera med persilja.