Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vörtbröd från Donsö

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 stora kakor
  • 50 g jäst
  • 150 g margarin
  • 1 st julmust, flaska, 33 cl
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 vatten
  • 1,25 dl socker
  • 4 dl rågsikt
  • 1,7 vetemjöl
  • 1 msk kanel
  • 0,5 msk malda nejlikor
  • 0,5 malen pomerans

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt julmust, sirap och vatten och värm degvätskan till 37 grader. Rör ut jästen med degvätskan.
  2. Blanda socker, rågsikt, vetemjöl och kryddorna. Sikta ner mjölblandningen och arbeta degen ordentligt i minst fem minuter, gärna längre om du arbetar degen för hand.
  3. Dela degen i sex bitar, forma till runda bullar och låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
  4. Arbeta samtliga degbitar på mjölat bakbord och kavla sedan ut varje del till en rund, platt kaka, cirka 30 centimeter i diameter. Gör slutligen några lätta drag med en kruskavel över kakorna.
  5. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och värm under tiden upp ugnen till 300 grader och sätt in en plåt som får bli riktigt het. Grädda en kaka i taget, det går enklast att föra över kakorna till den heta plåten med hjälp av en kavel. Rulla upp kakan på kaveln och rulla av på plåten.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter. Pensla kakan med en blandning av julmust och sirap direkt när den kommer ur ugnen.