Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vitvinssås – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 123 st har redan röstat

Det här är ett recept på en relativt enkel och klassisk vitvinssås – världens godaste sås. En perfekt vitvinssås har enligt mig en len konsistens och en bra balans mellan grädde, vin och citron.
Citronen spelar en viktig roll, då jag tycker att den här typen av gräddig sås blir bäst med en tydlig frisk och syrlig smak på toppen.
Godast smakar den ihop med vit fisk och kokt potatis.

Ingredienser

4 portion
  • 1 st gul lök
  • 1/2 st morot
  • 4 st champinjoner
  • 1 st citron
  • 4 st vitpeppar korn
  • 3-4 dl vitt vin
  • 5 dl fiskfond (hemlagad eller koncentrerad som spädes med vatten)
  • 3 msk smör
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 2 knippe persiljekvistar
  • 1 st lagerblad

Så här gör du

  1. Sakala morot och lök. Hacka grovt tillsammans med champinjonerna.
  2. Fräs grönsakerna och persilja försiktigt tillsammans med och en klick smör i en kastrull.
  3. Häll på fiskfonden och det vita vinet. Lägg i vitpepparkorn och lagerblad. Låt koka i 20-25 minuter eller tills minst hälften av vätskan reducerats bort. Stressa inte, det är här du koncentrerar smaken.
  4. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare ett par minuter.
  5. Sila av och häll tillbaka den lena såsen i kastrullen.
  6. Smaka av med lite salt och saft från en citron. Var generös med syran. Smaka dig fram.
  7. Rör ner några klickar smör. Vill man så kan montera ner ytterst lite lättvispad grädde för luftighetens skull.
  8. Klart! Njut gärna tillsammans med kokt potatis och en smörstekt bit torskfilé.