Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vinbladsdolmar ala Stina

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Dolmades är verkligen en av mina absoluta favoritförrätter på en mezetallrik. Är jag ute och äter på en restaurang som serverar hemmagjorda dolmades tar jag alltid in en tallrik tillsammans med diverse röror.

Det är fint och helt galet gott. Därför kära vänner hoppas jag att jag kan inspirera er till att göra era egna.

Man kan göra de helt vegetariska eller med köttfärs och det finns många olika kryddvarianter.

Själv tycker jag de blir godare om man låter de stå ett tag, gärna tills dagen efter. Man kan äta dem kalla som varma. Jag föredrar den kalla varianten. Servera gärna med grekisk yoghurt!

Här kommer min variant på dolmades.

Ingredienser

1 25-30 st
  • 450 g vinblad i lag
  • 500 g nöt eller blandfärs
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2/3 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 1/2 dl okokt långkornigt ris, sköljt
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk färsk hackad mynta
  • 1/2 dl riktigt god olivolja
  • 1 1/2 st saften från citron
  • salt och grovmalen svartpeppar

Tillbehör

  • grekisk yoghurt

Så här gör du

  1. Börja med att förbereda fyllningen. Finhacka löken och skär vitlöken i tunna skivor och stek dem i 2-3 msk olivolja som hatigast.
  2. På med färs och rör om, stek tills det är genomstekt. Tillsätt ris, krossade tomater, tomatpuré, kryddor, persilja. Låt fräsa ett par minuter tills riset mjuknar lite. Ställ åt sidan.
  3. Förbered nu vinbladen. Lägg ut 4-6 st vinblad (helst de som är skadade, dvs. inte hela blad) så att de täcker botten av en stor kastrull. Detta så att dolmarna inte ska fastna i botten när du kokar dem.
  4. Ta ett nytt blad och lägg det i handflatan med den blanka sidan nedåt och lägg på ungefär en tesked av fyllningen mitt på bladet. Vik nedre delen av bladet över fyllningen, sedan ena kortänden över fyllningen.Vik ner övre delen och tillslut över den motsatta kortänden. Se till att det är riktigt kompakt och krama till dem ordentligt. Fortsätt så med alla vinbladen.
  5. Om några vinblad är små eller har gått sönder kan du sätta ihop två stycken till ett. Lägg dolmarna i kastrullen och häll på 7 dl vatten, citronsaften och 2-3 msk olivolja och 1 tsk salt.
  6. Ta en tallrik som precis får plats i kastrullen, lägg den upp och ner över dolmarna och tryck till (ungefär som ett lock) så att de håller ihop under kokningen. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt de småputtra i 45-50 min (det ska finnas lite vätska kvar i kastrullen).
  7. Ät kalla som varma (de blir godare när de stått till sig några timmar). ÄT och NJUT!
Du kanske även gillar