Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Viltgräddsås – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Den här såsen passar bra till allt vilt, till exempel hjort, älg och rådjur. Några matskedar messmör är en god smaksättning som kan ersätta eller komplettera konjak i det här receptet.

Ingredienser

4 –6 PORTIONER
  • 1 ⁄2 gul lök
  • smör till stekning
  • 3 dl viltbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • 1 msk smör, rumsvarmt
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk konjak
  • 3 kvistar timjan
  • 4 –5 enbär
  • 1 krm salt
  • nymald vitpeppar

Så här gör du

  1. Hacka löken och fräs den lätt i smör i en kastrull.
  2. Häll i viltbuljong och grädde, koka upp och låt koka i ett par minuter. Rör i gelé.
  3. Rör ihop smör och mjöl till en kula. Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning.
  4. Tillsätt konjak, timjankvistar, hela enbär, salt och peppar. Om du vill smaksätta såsen med messmör tillsätt det här.
  5. Låt såsen sjuda i 5 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Sila såsen.