Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vetelängd med kanel & mandelmassa

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat
Vetelängd med kanel & mandelmassa
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

En längd går snabbare att göra än bullar. Njut den nybakad med ett glas kall mjölk eller en god kopp kaffe.

Ingredienser

3 längder
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
  • cirka 14 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
  • 150 g smör, mjukt

Fyllning

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk malen kanel
  • 150 g mandelmassa

Till pensling

  • 1 ägg
  • 4 msk pärlsocker
  • 40 g flagad mandel

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degblandare eller en bunke. Ljumma mjölken till 37 grader, häll vätskan över jästen.
  2. Blanda i socker, salt och kardemumma. Arbeta in mjölet och smöret lite i taget.
  3. Arbeta degen smidig i cirka 4-5 minuter. Sätt på plastfolie eller lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
  4. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, dela upp degen i tre bitar och forma varje bit till en rund bulle. Kavla ut till rektanglar som är cirka ½ centimeter tjocka. Bred smör på, strö över socker och kanel. Riv mandelmassan fint och strö över.
  5. Rulla ihop degen på längden och lägg rullen med skarven nedåt. Klipp upp snibbar med en sax cirka 1 ½ centimeter ner i degen, med 1 ½ centimeters mellanrum. Vik ut flikarna, vik varannan åt var sitt håll. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk och jäs i ytterligare 30 minuter.
  6. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  7. Pensla längderna med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel. Grädda längderna på nedersta falsen i ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt längderna svalna på ett galler under bakduk.
Du kanske även gillar