Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vegetarisk lasagne med pinjenötter – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

Recept på vegetarisk lasagne med ricotta, spenat och pinjenötter. Underbart recept på veggo-lasagne som alla tycker om.
Kolla länken för ytterligare ett gott recept på vegetarisk lasagne.

Ingredienser

4 portioner
  • 450 g bladspenat, fryst (eller 750 g färsk)
  • 1 msk smör
  • 1 st basilika, färsk i kruka
  • 3 msk pinjenötter
  • 450 g ricottaost
  • 12 st lasagneplattor, med spenat
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Bechamelsås:

  • 2 msk idealmjöl
  • 25 g smör
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 st äggula
  • en knivsudd riven muskotnöt
  • 1 dl parmesanost, riven

Så här gör du

  1. Ställ in ugnen på 200 grader.
  2. Rosta pinjenötterna gyllenbruna på medelvärme i en torr stekpanna. Lägg åt sidan.
  3. Tina spenaten och fräs den i en stekpanna med en smörklick. Använder du färsk spenat ska den sköljas, rensas från stjälkar innan den grovhackas och förvällas i stekpanna med smör. Låt svalna och pressa ut vätska.
  4. Rör ner grovhackad basilika och pinjenötterna i spenaten och blanda med ricottaosten. Salta och peppra.
  5. Laga en bechamelsås (se separat recept) och blanda ner 1 dl riven parmesanost i såsen.
  6. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. Häll en fjärdedel av bechamelsåsen i botten och en tredjedel av ricotta/spenatröran. Täck med fyra lasagneplattor (bryt sönder dem om så behövs).
  7. Gör om det hela: bechamelricotta/spenatpasta-bechamel- ricotta/spenat pasta.
  8. Bred ut den sista såsen ovanpå de översta lasagneplattorna och strö över resterande parmesanost.
  9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter. Låt svalna lite före servering. Tänk på att uppvärmd spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit. Undvik därför att värma upp lasagnen flera gånger.
  10. Bechamelsås: Smält smöret på låg värme i en kastrull och lös upp mjölet i smöret. Höj till medelvärme, späd med mjölk och vispa ordentligt.
  11. När såsen tjocknar, dra kastrullen av plattan, tillsätt äggulan och eventuell ost i smulor under omrörning.
  12. Riv lite muskotnöt i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.