Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vegetarisk kålpudding med linser och äppelsås

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Att göra en vegetarisk kålpudding med linser och ris innebär lite mer pyssel än med köttfärs. Men det är inte alls svårt, och de karaktäristiska smakerna av kryddpeppar och sirap finns där. Servera kålpuddingen med en krämig sås, lingon och nykokt potatis.

Ingredienser

4 portioner
  • cirka 750 g vitkål
  • 1 gul lök
  • rapsolja
  • 1 1/2 –2 msk ljus sirap
  • 1 tsk kinesisk soja
  • salt
  • 1 1/2 dl arborioris
  • 1 liter vatten
  • 3 dl röda linser
  • 150 g kokt potatis av mjölig sort
  • 3 krm nystött kryddpeppar
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 ägg
  • nymald peppar

Äppelsås

  • 225 g soja–crème fraiche
  • 1 dl matlagnings–sojagrädde, 15% fett
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1/2 tsk kinesisk soja
  • 2 msk lingonsylt
  • 1 dl fintärnat äpple

Till servering

  • äppelsås
  • kokt potatis
  • lingonsylt

Så här gör du

  1. Strimla kålen och hacka löken. Mjukstek kål och lök i rapsolja, cirka 10 minuter. Rör ner sirap och soja och krydda med salt. Låt kallna.
  2. Koka riset i lättsaltat vatten under lock, cirka 20 minuter. Blanda i linserna efter halva tiden. Häll noga av överblivet kokvatten.
  3. Skala och grovriv potatisen. Blanda ris, linser, potatis, kryddpeppar, persilja och ägg. Krydda med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Varva smet och kål i en ugnsfast form, börja och sluta med kål. Stek i mitten av ugnen 30–35 minuter.
  5. Äppelsås: Koka ihop crème fraiche, grädde, fond, soja och sylt några minuter. Blanda ner äppeltärningarna.