Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Veganska lussebullar

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Baka saftiga och gyllene lussekatter helt fria från ägg, mjölk och smör. Här ett recept ICA tagit fram gjort på mandeldryck och mjölkfritt margarin. Perfekt till veganskt adventsfika och på julbordet.

Läs också: Recept på vegansk wienernougat

Läs också: Så gör du veganskt cheesecake

Ingredienser

30 stycken
  • 50 g färsk jäst
  • 175 g mjölkfritt margarin
  • 2 påsar saffran (à 0,5 g)
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl mandeldryck
  • 1/2 tsk salt
  • ca 15 dl vetemjöl (motsvarar ca 900 g mjöl)

Till garnering

  • mjölkfritt margarin
  • russin

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
  2. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mandeldrycken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
  3. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter förhand.
  4. Låt degen jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Forma till bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
  7. Till garnering: Pensla med smält margarin och tryck i russin.
  8. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.