Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vegansk pizza

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Hemgjord pizza är godast av allt. Här är ett recept på vegansk pizza skapat av Sofia von Porat.

Tips! Gillar du mina topping-förslag men har noll tid att göra pizzabasen? Beställ en pizza marinara från pizzerian utan ost, toppa den med valfri topping och värm upp den snabbt i ugnen igen. Voilá, så har du en vegansk pizza! 😉

Fira Veganpizzans dag 29 januari med en hembakad pizza.

Ingredienser

1 portion

Pizzadeg

  • 2 1/2 tsk torrjäst
  • 1 tsk socker
  • 2 dl ljummet vatten
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Förslag på topping

  • 1/2 burk passerade tomater
  • pizzakrydda, efter smak
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och skivade
  • 1 näve basilika
  • 4 soltorkade tomater, hackade
  • 2 sojakorvar, skivade
  • en handfull gröna oliver, urkärnade
  • skivad paprika på burk
  • mjölkfri smältbar ost (vi använde mozzarella-stil)
  • 2 champinjoner, skivade

Så här gör du

  1. Pizzadeg: Blanda jäst, socker, vatten och olivolja i en stor glasskål och låt stå i 5–10 minuter tills ytan blir skummig. Tillsätt mjöl och salt och blanda till en kletig deg (tillsätt någon matsked extra vatten om degen känns torr eller mer mjöl om den är för fuktig). Ett bra knep för att undvika att degen klibbar fast i fingrarna är att smörja händerna med olivolja.
  2. Smörj skålen med olja, vänd om degen så att ytan täcks av ett tunt lager olja, täck med plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter.
  3. Dela degen i två delar och rulla ut till tunna pizzor och lägg upp på två bakpappersklädda plåtar. Här kan du antingen välja att lägga på toppingen genast, men du får ett krispigare resultat om du förgräddar pizzadegarna i 10 minuter på 250°.
  4. Ta ut pizzorna från ugnen och bred ut passerade tomater, pizzakrydda och topping. För tillbaka pizzorna i ugnen och grädda i ca 7 minuter till. Garnera med färsk basilika och njut!