Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Västerbottenspizza med havtorn

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Sältan från osten passar väldigt bra ihop med havtornens friska smak och sötman från päronet. En annorlunda smaksättning på pizza som passar utmärkt som nordisk mingelmat.

Ingredienser

8 bufféportioner (3 pizzor)

Deg

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 6 –7 dl siktat dinkelmjöl

Fyllning

  • 3 –4 dl grovriven västerbottensost
  • 2 päron
  • cirka 2 dl frysta havtorn
  • 3 krm chiliflakes
  • cirka 1/2 dl repade timjanblad
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt och arbeta in mjölet till en smidig deg.
  2. Låt jäsa under duk cirka 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela i tre delar och kavla ut till plattor. Flytta över pizzorna på bakpappersklädda plåtar.
  4. Lägg på ost, tunt skivat päron, havtorn, chiliflakes och timjan. Ringla över olivolja och krydda med salt.
  5. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Skär varje pizza i 8 bitar.