Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Västerbottenpaj – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 204 st har redan röstat

Västerbottenpaj är en älskad klassiker.  Här är vår godaste recept på en riktigt god, krämig och smakrik västerbottenpaj som är enkel att göra själv. Perfekt till midsommar, påsk, buffé och som tillbehör till kräftorna på kräftskivan. Den är också underbart god att njuta av precis som den här, tillsammans med en god sallad.

Läs också: Västerbottenpaj i miniformat – klara på 15 minuter!

Ingredienser

6 bitar

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g smör
  • 1 st ägg

Fyllning:

  • 3 st ägg
  • 300 g riven västerbottensost
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • lite salt och svartpeppar

Så här gör du

  1. Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.
  2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
  3. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
  4. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
  5. Fyllningen: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
  7. Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.
  8. Servera pajen ljummen.