Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Västerbottenpaj med rostade grönsaker

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Färsklök, potatis och sockerärter är både vackert och gott som topping på västerbottenpaj. Du kan rosta dem på spisen eller på grillen.

Ingredienser

8 portioner
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 225 g smör, kylskåpskallt
  • 1 stort ägg, kylskåpskallt
  • 2-3 msk iskallt vatten

Fyllning:

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 200 g riven västerbottensost
  • salt, peppar

Till servering:

  • 2 knippor färsk lök (6 lökar)
  • 6-8 kokta småpotatisar
  • 12-16 sockerärter
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 ask ramslök, ca 100 g
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk citronolja

Så här gör du

  1. Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägg och vatten och kör till en smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en stor pajform med låstagbar botten, cirka 25 centimeter i diametern, så att den täcker botten och kommer upp lite över kanten. Nagga degen med en gaffel. Ställ i frysen ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225º.
  4. Förgrädda pajskalet i cirka 20 minuter.
  5. Rör ihop grädde och ägg i en bunke. Blanda i riven ost. Smaka av med salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet, den ska bara täcka botten, grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter, eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg.
  7. Ansa och dela löken längs med. Dela potatisen. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Lägg i löken och potatisen och rosta på ganska hög värme 5-10 minuter, rör om då och då. Blanda i ärterna och rosta ytterligare ca 1 minut. Salta och peppra.
  8. Toppa pajen med de rostade grönsakerna. Salta och peppra.