Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Västerbottenpaj med hasselnötter och kantareller

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Västerbottenpaj är en av många älskad klassisker. Den funkar på de flesta bufféer men har sin prime time under kräftsäsongen. Hasselnötter i degen och i fyllningen ger den här traditionella pajen en ny smak.

Ingredienser

6 port

Deg

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl rostade hasselnötskärnor
  • 200 g kylskåpskallt smör, skuret i tärningar
  • 1 stort kylskåpskallt ägg
  • 2-3 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 4 ägg
  • 4 dl grädde
  • 1/4 krm salt
  • 1/2 -1 krm nymalen svartpeppar
  • 200 g riven gratängost
  • 150 g riven västerbottenost
  • 3 msk grovhackade rostade hasselnötskärnor
  • Till garnering:
  • 4-5 dl små rensade kantareller
  • 1-2 msk smör, gärna klarifierat smör
  • 2 msk hackad dill
  • flingsalt, nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Mixa ihop mjöl och hasselnötskärnor i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet under maskinens gång och arbeta till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt ca 15 minuter.
  2. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten. Nagga botten och kanterna med en gaffel. Låt pajen vila i frysen ca 15 minuter.
  3. Värm ugnen till 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15 minuter.
  4. Sänk ugnstemperaturen till 200º.
  5. Fyllning: Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Blanda i de båda ostsorterna.
  6. Häll fyllningen i pajskalet, strö över nötterna och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30-40 minuter eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg. Låt vila ca 30 minuter.
  7. Garneringen. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs kantarellerna knapriga 5-10 minuter. Hacka dillen.
  8. Toppa pajen med kantareller och dill. Smula över lite flingsalt. Peppra.