Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Varmrökt laxtårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

En underbart god laxtårta som är enkel att göra som innehåller grädde och majonnäs istället för crème fraiche eller gräddfil.

Ingredienser

8 portion

Botten

  • 550 g kavring
  • 50 g smält smör

Laxröra

  • 300 g varmrökt lax
  • 200 g philadelfiaost naturell
  • 1 dl + 1 msk vispgrädde
  • 3/4 dl majonnäs
  • 1/2 kruka dill
  • 3/4 pkt gräslök resten sparas till garnering
  • 3 msk hackad rödlök
  • 75 g stenbitsrom spara ev lite till garnering
  • saft från en 1/2 citron
  • salt och peppar

Gelatinblandningen

  • 1/2 dl visp grädde
  • 3 st gelatinblad

Garnering

  • 200 g skalade räkor
  • 6 skivor kallrökt lax
  • dill & gräslök
  • ev stenbitsrom

En rund form med avtagbara kanter 23 cm

Så här gör du

  1. Börja med att fördela 300 gr varmrökt lax i mindre bitar.
  2. Blanda laxen med 200 gr philadelphiaost, 1 dl + 1msk lättvispad grädde, ¾ dl majonnäs, fint hackad dill och gräslök, hackad rödlök, saft från en ½ citron, stenbitsrom eller annan men spara lite till garnering, salt och peppar. Blanda ihop. Ställ åt sidan i rumstemperatur.
  3. Gör botten till tårtan - Mixa bröd fint i en matberedare och smält under tiden smöret häll sedan ner smöret i brödmixet, knåda ihop alltsammans till en massa som håller ihop de fina brödsmulorna och tryck ut i en form med avtagbara kanter. Ställ i Kylen.
  4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Värm sedan försiktigt upp ½ dl grädde, ska inte koka och smält gelatinbladen i grädden. Häll ner gelatingrädden i den rumstempererade laxröran blanda ihop väl.
  5. Tag ut formen med kavringsbotten från kylen och häll ner laxröran i den. Låt stelna i kylen 3-4 timmar. Dekorera med räkor, lax, dill, gräslök och rom.
  6. Hela tårtan går att förbereda dagen innan. Den går även att frys om det blir över..