Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vaniljsås – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

För en riktigt fluffig vaniljsås, vänd ner vispad grädde på slutet. Du kan också smaksätta såsen med rivet apelsinskal eller saffran, det blir både gott och vackert.

Ingredienser

4 PORTIONER
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 3 ⁄4 dl strösocker eventuellt
  • 1 dl vispgrädde

Så här gör du

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstången och fröna i.
  2. Dra kastrullen åt sidan och låt den svalna i cirka 5 minuter. Vispa under tiden upp äggulor och socker till ett fluffigt skum.
  3. Häll mjölken över äggvispet och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Sjud under kraftig vispning tills såsen börjar tjockna, eller till 85 grader om du har en termometer.
  4. Häll upp såsen i en rostfri skål och kyl ner den i ett kallt vattenbad. Vispa under tiden. Ta upp vaniljstången före servering.
  5. Vispa eventuellt upp en deciliter grädde och vänd ner i såsen.