Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vaniljbullar – recept av Roy Fares

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 44 st har redan röstat

Variera kanelbullarna med detta ljuvliga recept med bullar fyllda med  vaniljkräm och socker. Saftiga och underbart goda bullar att njuta av på kalaset, festen eller till fikat.

Läs också: Klassiskt recept på kanelbullar! 

Ingredienser

18 bullar

Vetedeg

  • 30 g Jäst
  • 250 g Mjölk
  • 570 g Vetemjöl (9 1/2dl)
  • 5 g Salt (1/2tsk)
  • 8 g Malen kardemumma (1msk)
  • 100 g Smör, rumstemperatur
  • 85 g strösocker (1dl)
  • 55 g Ägg (1st)

Vaniljfyllning

  • 150 g ljus sirap
  • 170 g strösocker
  • 250 g smör, rumstemperatur
  • 50 g maizena
  • 40 g florsocker
  • 1 ,5 tsk vaniljpulver

Pensling

  • Smör & strösocker

Så här gör du

  1. Vetedeg: Kör alla ingredienser i en köksassistent med krok och arbeta ihop degen långsamt cirka 5 minuter. När degen gått ihop ökar du tempot lite och arbetar degen ytterligare 10 minuter tills den känns elastisk, glansig och fin på ytan. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 30 minuter.
  2. Vaniljfyllning: Blanda alla ingredienser i en köksassistent eller en bunke för hand till en slät och fin fyllning. Kavla ut degen till en rektangel, 3-4 mm tjock på ett lätt mjölat bord. Bred ut fyllningen jämt över degen och vik över den övre delen mot den nedre delen så att du behåller längden på rektangeln uppåt. Skär ut långa strängar med en sporre, twista och snurra.
  3. Lägg bullen på plåt med bakplåtspapper, täck med plastfolie och låt jäsa ordentligt minst 90 minuter. Grädda bullarna på 190 grader i 8-10 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna. Smält smöret i en kastrull, pensla smör på bullarna och doppa varje bulle i strösocker.
11 kommentarer om "Vaniljbullar – recept av Roy Fares"
  • henning14
    henning14

    Hej var så sugen att prova dessa bullar men blev så besviken ,följde recept till punkt o pricka vägde alla ingredienser men all fyllning rann ut på plåten o den va som knäck är de något fel på receptet eller .

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till henning14

      Hej. Så här svarar Roy: “Inget fel, min rinner också ut. Det är smör som smälter tillsammans med sirap och blir då rinnig. Maizena gör att det binder något, men det blir så 🙂 Inget konstigt. Bara att plocka upp bullarna från plåten utan knäcken som runnit ut och köra vidare med pensling och socker. Smaken finns kvar i bullen! Lycka till med bakningen”

  • Tarimari
    Tarimari

    När jag bakar bullar med smör- eller margarin i fyllningen så smälter jag smöret först och sedan penslar jag den på degen och strör på socker och vaniljsocker eller kanel på det. Då blir det inte så mycket smör som rinner ut.
    Jag bakar modellen “Örfilar” Korvapuusti på Finska. Då behövs inga pappersformar .

    Mvh.Tarja

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Tarimari

      Vilket bra tips att smälta smöret först. Tack för det! Allt gott.

  • Lorpan8
    Lorpan8

    Precis på samma sätt blev det för mig som för henning14. Allt rann ut på plåten och följde receptet. Stämmer 190grader? För mycket smör? Jag följde hela receptet exakt. Vad är fel?
    Med vänlig hälsning, Lorpan

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Lorpan8

      Hej. Så här svarar Roy: “Inget fel, min rinner också ut. Det är smör som smälter tillsammans med sirap och blir då rinnig. Maizena gör att det binder något, men det blir så 🙂 Inget konstigt. Bara att plocka upp bullarna från plåten utan knäcken som runnit ut och köra vidare med pensling och socker. Smaken finns kvar i bullen! Lycka till med bakningen”

  • Kerstin Pettersson
    Kerstin Pettersson

    Passar dessa bullar att frysa ? Man kanske skall låta bli att pensla och sockra då ?

  • Maria Wilke
    Maria Wilke

    Vad bra att ni förvarnade om “knäcken”. Jag lyfte bort den från bakplåtspappret och bröt den i mindre bitar. Sen hade jag det som topping på glassen – supergott! Och bullarna är toppen!

  • Lisbeth Jönsson
    Lisbeth Jönsson

    Varför inte publicera ett recept som är på 50 gr jäst!!Inte alla som kanske klarar av att omvandla!!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Lisbeth Jönsson

      Hej Lisbeth,
      Tack för din kommentar! Om du tycker det är svårt att omvandla så är mitt tips att investera i en smidigt liten köksvåg så kan du enkelt väga jästen så att det blir exakt, annars brukar det gå bra att dela jästpaketet genom att skära kant till kant, så vet du att du får hälften, och sedan bara addera lite till så är du uppe i rätt mängd!

      Mvh,
      Beatrice
      Mitt kök