Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Valnöts- och blåbärsbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat
Valnöts- och blåbärsbröd
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Detta lantliga bröd vill vi njuta av i sommar! En rustik limpa som passar till såväl frukost som mellanmål. Njut den gärna med en smakrik ost.

Ingredienser

2 stycken
  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten, 37 grader
  • ½ dl rapsolja
  • 2 ½ tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 ½ dl torkade blåbär
  • 200 g valnötter, grovhackade
  • 4 dl rågmjöl, fint
  • 14 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degblandare, tillsätt vatten, olja, salt, sirap, torkade blåbär, valnötter och rågmjöl.
  2. Arbeta in vetemjölet lite i taget. Sätt plastfolie eller lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
  3. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela upp den i två bitar. Forma till två runda bullar.
  4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  5. Spreja in vatten i ugnen med en blomspruta och sätt in plåten mitt i ugnen i 2 minuter. Sänk värmen till 220 grader och grädda i ytterligare cirka 25-30 minuter.
  6. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.
Du kanske även gillar