Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vallmofläta

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg
Vallmofläta
WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Ingredienser

1 bröd
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 13 dl vetemjöl
  • 1 dl blå vallmofrön

Pensling

  • 1 ägg

Ädelost- och valnötsröra

  • 140 g ädelost
  • 1 salladslök
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 10 krossade valnötter
  • 2 dl crème fraiche, 34 %
  • salt
  • svartpeppar

Så här gör du

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och värm till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, honung och lite av degspadet. Häll på resten av degspadet och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen i minst 10 minuter. Låt jäsa i cirka 30 minuter.
  3. Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder. Fläta ihop längderna och tryck ihop ändarna ordentligt.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Låt brödet jäsa på plåt med bakplåtspapper i cirka 40 min.
  5. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
  6. Mosa osten i en skål. Finhacka salladslöken och lägg ner den i skålen. Skrubba citronen i hett vatten och riv skalet.
  7. Tillsätt skalet, krossade valnötter och crème fraiche och rör ihop. Smaka av med salt och svartpeppar.
Du kanske även gillar