Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ugnsbakade hela palsternackor

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Toppa de ugnsbakade palsternackorna med grovhackade hasselnötter och häll över brynt vitlökssmör. Gott att äta som det är eller som tillbehör till nötkött eller kyckling.

Ingredienser

4 portioner
  • 8 palsternackor
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 hel vitlök
  • 3 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 dl hasselnötter
  • flingsalt
  • svartpeppar, malen

Brynt vitlökssmör:

  • 75 g smör
  • 3 vitlöksklyftor

Så här gör du

  1. Ugnsbakade palsternackor: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och torka av palsternackorna med lite hushållspapper. Dela stora palsternackor på längden och lägg i en ugnsfast form eller på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Skala och dela bananschalottenlökarna på mitten och lägg dem på plåten.
  4. Dela vitlöken på mitten och lägg på plåten.
  5. Ringla över oljan och sätt in palsternackorna mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Vänd gärna på dem efter halva tiden så att de blir jämnt bakade.
  6. Hacka hasselnötterna grovt under tiden.
  7. Ta ut palsternackorna, salta och peppra och strö över hasselnötterna.
  8. Brynt vitlökssmör: Lägg smöret i en kastrull.
  9. Skiva vitlöksklyftorna och lägg i. Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt och häll smöret över de ugnsbakade palsternackorna.