Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ugnsbakad lax med limewokade grönsaker

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g laxfilé i bit
  • salt, peppar
  • rivet skal av 1/2 lime

Dillsås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk kycklingfond
  • 2 msk hackad dill
  • salt, peppar

Limewokade grönsaker

  • 1 klyfta vitkål, cirka 200 g
  • 1 rödlök
  • 150 g sockerärtor
  • 2 msk rapsolja
  • salt, peppar
  • pressad saft av 1/2 lime
  • eventuellt 1 msk hackad citronmeliss eller persilja

Servera med

  • potatispuré

Så här gör du

  1. Torka av laxen och skär den i fyra bitar. Lägg över laxbitarna i en smord ugnssäker form. Salta och peppra och riv över limeskal.
  2. Sätt in formen i mitten av ugnen och baka laxen, 200 grader, 10-12 minuter. Laxen får inte bli torr.
  3. Sås: Blanda crème fraiche, kycklingfond och hackad dill i en skål. Smaka av med salt och peppar. Såsen kan serveras antingen kall eller varm till laxen.
  4. Grönsaker: Strimla vitkålen fint med kniv eller med osthyvel. Skala och skär rödlöken i bitar. Skölj och skär sockerärtorna i sneda bitar.
  5. Hetta upp en stor stekpanna med olja och woka vitkål och lök några minuter. Tillsätt sockerärtorna och vänd runt. Smaksätt med salt, peppar, limesaft. Strö över citronmeliss eller persilja.
  6. Servera med lax, sås och grönsaker med potatispuré.