Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ugnsbakad lax med fänkål

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Baka laxen i ugnen tillsammans med fänkål, lök och citronolja. Servera med basilikaaioli och garnera med fänkålsdill och basilika.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g laxfilé
  • salt
  • svartpeppar, malen
  • 2 fänkålsstånd
  • 3 gula lökar
  • 4 msk citronolja (olivolja smaksatt med citron) eller olivolja
  • 1 citron
  • 2 dl oliver
  • basilika
  • fänkålsdill

Basilikaaioli

  • 1 kruka basilika
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 dl majonnäs
  • 2 krm salt
  • 2 krm malen svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär laxen i fyra bitar. Salta och peppra.
  3. Plocka av fänkålsdillen från fänkålen och spar till garnering. Dela fänkålen på mitten och koka i ett par minuter. Skiva fänkålen och lägg den i en ugnsfast form.
  4. Skala och skär löken i bitar och lägg i. Ringla över olja. Sätt in formen mitt i ugnen i 10 minuter.
  5. Ta ut formen och lägg i laxbitarna med skinnet neråt och sätt in formen i ytterligare 10-15 minuter tills laxen är färdig.
  6. Skär citronen i bitar och lägg i formen, strö över oliver och garnera med basilika och fänkålsdill.
  7. Basilikaaioli: Mixa basilikan och vitlöken, blanda i majonnäsen, salt och peppar.
  8. Servering: Servera laxen med basilikaaiolin.