Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tryffeltårta med björnbär och chokladmousse

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

God och lyxig chokladtårta som passar vid alla tillfällen!

Ingredienser

16 bitar

Tårtbotten

  • 200 g mörk choklad
  • 200 g smör
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl

Björnbärsfyllning

  • 500 g frysta björnbär
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 3 st gelatinblad

Chokladmousse

  • 200 g ljus choklad
  • 1 st gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde

Topping

  • björnbär
  • 25 g mörkchoklad

Så här gör du

  1. Tårtbotten bakas med fördel 2-3 dagar innan den ska serveras så att botten har fått stå till sig och bli saftig. Förvara i kylskåp
  2. Tårtbotten: Sätt på ugnen på 175grader. Smörj en form med löstagbar kant eller lägg i ett bakplåtspapper
  3. Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Bryt sedan ner chokladen i bitar och låt den smälta i matfettet. Rör om då och då. Låt svalna.
  4. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölet och chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad utan vara kladdig i mitten
  5. Björnbärsfyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp björnbär med socker och vatten tills att björnbären blivit mjuk. Rör ner gelatin och ställ åt sedan för att svalna
  6. Chokladmousse: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 3dl grädde till ett fast skum. Koka upp resten av grädden. Smält chokladen över ett vattenbad eller på låg värme i mikron och häll över den varma grädden
  7. Lägg ner gelatinbladet i chokladgrädden utan att krama ur det och låt smälta. Rör försiktigt ner den vispade grädden. Låt stå i kylskåp i ca 10min
  8. Medan moussen står till sig bred ut björnbärsfyllningen på tårtbotten, tänk på att se till att det kommer ända ut i kanterna. Bred sedan ut chokladmoussen ovanpå och låt stå svalt i minst 4timmar innan servering eller över natten i kylskåp
  9. Topping: Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Ta lite choklad på en sked och låt rinna ut på ett bakplåtspapper i olika former. Låt stelna och använd det sedan som toppen tillsammans med björnbärsbitar på tårtan