Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Trekantiga krossbröd med sesamfrön

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Grova frukostbullar som även passar bra som mellanmål med ost, gurka och groddar. Eller mosad avokado med chiliflakes!

Ingredienser

16 stycken
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vete- eller rågkross
  • 50 g jäst
  • ½ rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vetekli eller kruskakli
  • 8 dl vetemjöl + 1 dl vetemjöl till utbakning

Till pensling

  • 1 äggvita

Topping

  • 2-3 msk sesamfrön, svarta eller vita

Så här gör du

  1. Koka upp hälften av vattnet tillsammans med vete- eller rågkrossen, så att krosset blir skållat. Dra kastrullen från värmen. Flytta över det skållade krosset till en degblandare och blanda i resten av vattnet. Smula i jästen och tillsätt olja, salt och vetekli eller kruskakli.
  2. Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Sätt plastfolie eller lägg en bakduk över bunken. Låt degen jäsa i 25 minuter.
  3. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Forma degen till en längd och ”kubba” (eller skär upp) degen i bitar, det gör inget om de blir lite oregelbundna i formen. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  4. Pensla bröden med lätt uppvispad äggvita och strö över sesamfrön. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjar få en gyllenbrun färg.
  5. Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.