Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Torsk med basilikasmör och varma tomater

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Tomater gratinerade med ost och någon mald nöt är gott. Numera finns det mandelmjöl i de flesta välsorterade affärer. Jag har i detta recept använt valnötter som jag malt själv men du kan byta ut mot vilket nötmjöl som helst.

Ingredienser

4 portioner
  • ½ kruka färsk basilika
  • 2 msk olivolja
  • 100 g rumsvarmt smör
  • salt och peppar
  • 4 ganska stora tomater
  • 1 dl hackade örter, t ex basilika och koriander
  • 4 msk valnötsmjöl
  • 4 msk riven ost
  • 2 msk olivolja
  • 4 ryggfiléer av torsk
  • blandad sallad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Mixa basilika, olivolja och det rumsvarma smöret med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg det mixade på en bit plastfilm. Rulla ihop och forma till en korv genom att tvinna ändarna hårt. Lägg i frysen en stund.
  4. Dela tomaterna rakt över, inte genom kvistfästet. Skär ev lite i botten på båda halvorna så att tomaterna står stadigare. Ställ dem på en ugnsfast form.
  5. Hacka örterna och blanda med valnötsmjöl och riven ost. Jag river mitt mjöl själv med rivskivan monterad i min köksmaskin. Annars går det bra med mandelmjöl.
  6. Tillsätt olivolja, blanda ihop och fördela sedan blandningen på tomaterna. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, gärna på grilleffekt.
  7. Sjud fisken försiktigt i ca 7 minuter. Servera med basilikasmöret, de ugnsbakade tomaterna och blandad sallad.