Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tomat- och fänkålspaj med parmaskinka

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En krämig paj som jag serverar ljummen till kräftor.

Ingredienser

6 portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kallt
  • smör
  • 1 msk iskallt
  • vatten

Fyllning

  • 1 stor fänkål
  • 8-10 körsbärstomater
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 200 g Västerbottenost i tärningar
  • 100 g Västerbottenost, riven
  • Salt och nymalen svartpeppar

Till servering och garnering

  • 7-8 parmaskinka
  • 2 dl blandade färska örter
  • 1 röd lök

Så här gör du

  1. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, cirka 20-22 centimeter i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i cirka 10 minuter.
  2. Strimla fänkålen fint och halvera tomaterna. Smält smöret i en panna och fräs fänkålen mjuk utan att den tar färg. Slå på grädde och mjölk och koka fänkålen i några minuter. Ta pannan åt sidan och blanda ner tomaterna och den tärnade osten.
  3. Vispa äggen pösigt och blanda ner i pannan. Smaka av med salt och peppar. Fördela i pajskalet. Strö till sist över den rivna osten och grädda pajen på 175° i 35-40 minuter eller tills pajen har stannat.
  4. Lägg på parmaskinkan och de blandade örterna. Garnera med lökringar. Servera pajen till kräftorna!