Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tomat- och musselrisotto

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Italiensk risotto med musslor, vitlök, persilja och tomat.

Ingredienser

4 personer
  • 500 g färska blåmusslor
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 3 persiljestjälkar
  • 1 dl vitt vin
  • olivolja
  • 1 nypa svartpeppar
  • 3 små mogna tomater
  • 2 hela vitlöksklyftor
  • 1 hel torkad peperoncino (chili)
  • 2 msk hackad persilja musselspad
  • olivolja
  • salt
  • 300 g aborio- eller avorioris
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 paket saffran (0,50 g)
  • 1 ,5 dl vitt vin
  • ca 1 liter grönsaksbuljong musselspad
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 msk smör
  • olivolja
  • salt och svartpeppar

Så här gör du

  1. Dela tomaterna, ta ur kärnorna och skär dem i bitar.
  2. Kontrollera att alla musslor är stängda och hela. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.
  3. Hetta upp olivolja i en gryta med hög kant. Lägg i vitlöken och låt den fräsa i oljan utan att den tar färg. Lägg i musslorna, persiljestjälkar och en nypa peppar och låt alltsammans sjuda i 1 minut, i oljan och den avrunna vätskan från musslorna. Späd med vin och och koka tills alla musslor öppnat sig, Ta upp musslorna och plocka dem ur skalet. Sila och spara musselspadet. Kasta musslor med slutna skal.
  4. Värm olivolja i en stor stekpanna, lägg i vitlök och peperoncinon, låt dem fräsa på låg värme i ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt tomat, persilja och ett par skedar musselspad låt alltsammans puttra i 3-4 minuter. Lägg i musslorna och ställ sedan pannan åt sidan. Ta upp peperoncinon och vitlöken som kastas. Smaka av med salt.
  5. Värm olivolja i en kastrull. Lägg i lök och låt den fräsa på låg värme i 2-3 minuter. Höj värmen, rör i ris och saffran, rör om och stek dem i någon minut. Häll i vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.
  6. Häll i hälften av buljongen och låt riset koka långsamt i ca 18-20 minuter (enl. anvisningen på förpackningen), tills riset blivit mjukt och krämigt. Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong och musselspad, lite i taget, under hela koktiden.
  7. Rör ner mussel- och tomatblandningen, persilja och lite smör när 3 minuter av risets koktid återstår. Smaka av med salt och eventuellt med lite svartpeppar.