Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Toast Pelle Janzon – klassiskt recept

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Per Janzon var operasångare och verksam vid Kungliga teatern i Stockholm i slutet av 1800-talet. Rätten är en typisk vickningsrätt bland borgerligheten, vilket var vanligare förr då man åt middag betydligt tidigare. Just Pelle Janzon tillskrivs också den lite mindre glamourösa Janssons frestelse. Att rätten har ett namn betyder dock inte att samma person ligger bakom den.

Ingredienser

4 portioner
  • 4 skivor vitt bröd
  • 50 g smör
  • 4 skivor oxfilé à 50–70 g
  • 4 ägg
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 msk finskuren persilja
  • 100 g kalixlöjrom
  • 1 msk nyriven pepparrot
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Stansa ut 4 runda bröd med ett stansmått eller exempelvis ett glas. Stek brödet gyllenbrunt i smör.
  2. Lägg oxfilén mellan två plastpåsar och banka den lövtunn med exempelvis undersidan av en kastrull. Separera äggulorna från vitorna (som man kan spara till exempelvis maränger). Hacka löken och persiljan.
  3. Placera brödbiten på tallriken och täck det med den lövtunna filén. Lägg löken på filén utmed kanten på brödet och strö lite av den finhackade persiljan på löken. Placera löjrommen i mitten och tryck ut en liten fördjupning i mitten för äggulan. Riv färsk pepparrot över anrättningen, och krydda med svartpeppar och flingsalt precis före servering.