Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tildas tekakor

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Snällaste mamman:)
Det var kväll och dottern berättar att hon ska till skogen dagen därpå med förskolan.
Hon önskar tekakor, vad gör jag?
Surdegen funkar inte så fram med hederlig jäst och baka.
Min dotter är värd alla tekakor i hela världen så klart jag är snällaste mamman som drar igång bakning direkt!

Tips!
Halvera mängden jäst och jäs dubbelt så länge!

Ingredienser

30 Tekakor
  • 5 dl Mjölk
  • 50 g färsk jäst för matbröd, halvera mängden om du har tid!!!!!
  • 1 tsk Salt
  • 0,5 dl sirap eller honung
  • 50 g mjukt smör
  • 5 dl Havregryn
  • 5 dl Rågsikt ekologisk
  • 7 dl vetemjöl ekologiskt

Så här gör du

  1. Blanda kall mjölk, smulad jäst, salt och sirap. Rör runt.
  2. Häll i mjölsorterna/grynen och knåda ordentligt förhand/maskin. När du knådat degen en stund, skivar du mjukt smör och knådar in det ordentligt.
  3. Lägg över en fuktig handduk eller plastfolie och jäs cirka 60 minuter. Ta upp degen och knåda lite till. Kavla ut den 0,5 cm tjock och stansa ut runda tekakor. Cirka 30 stycken.
  4. Lägg dem på bakplåtspapper och lägg över fuktig handduk eller plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur cirka 1 timme till.
  5. Sätt ugnen på 220 grader. Gaffla tekakorna och grädda mitten/högt i ugnen cirka 7-8 minuter.