Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

The new potato salad med örtolja

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Det här är den perfekta buffésalladen – den är matig, full av smak och passar fint till det mesta.

Recept ur “The new green salad” av Therese Elgquist (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

4 portioner

Grön bas:

  • 2 medelstora sötpotatisar
  • 500 g ekologisk färskpotatis
  • ½ msk torkad ramslök
  • 100 g rucola
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Örtolja:

  • 1 dl kallpressad olivolja av god kvalité
  • 2 dl blandade färska örter (exempelvis mynta, persilja och basilika)
  • ½ vitlöksklyfta
  • 1 msk färskpressad limesaft
  • himalayasalt, nymalen svartpeppar

Topping:

  • 1 dl torkat helt bovete
  • 50 g parmesanost
  • smörgåskrasse

Så här gör du

  1. Örtolja: Mixa alla ingredienser till en slät olja. Smaka av med salt och peppar.
  2. Värm ugnen till 250 grader. Skrubba och skär sötpotatisen i stora bitar. Skrubba färskpotatisen, dela de större på mitten. Lägg all potatis på en bakplåt och blanda med olivolja, ramslök, salt och peppar. Rosta i ugnen i 15 minuter, vänd runt efter halva tiden. Sänk värmen till 200 grader och rosta i ytterligare 20 minuter tills potatisen är mjuk.
  3. Lägg bovetet i en finmaskig sil. Koka upp vatten, häll över bovetet och låt rinna av. Rosta i torr, het stekpanna tills bovetet börjar knäppa och blivit krispigt. Låt svalna.
  4. Blanda försiktigt hälften av örtoljan med potatisen. Varva potatis, rucola och bovete på ett stort fat. Ringla över resten av örtoljan. Toppa med bovete, hyvlad parmesanost och smörgåskrasse.