Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Thailändska krabbkakor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Festlig skaldjursrätt som passar både som förrätt eller en hel måltid. Då gärna med ris eller en god nudelsallad.

Ingredienser

4 portioner (eller 6-8 port som förrätt)
  • 2 krabbkött á 170 g, eller motsvarande mängd färskt krabbkött
  • 150 g benfri vit fiskfilé, till exempel torsk, kolja eller gös
  • 1/2 dl vitt formbröd, gärna dags- gammalt och finrivet
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 1/2 msk majonnäs
  • 1 ägg
  • 1 msk finhackad gräslök
  • salt
  • 2 tsk fisksås
  • 1 tsk limeskal
  • 1 msk saft från lime
  • 1 msk finhackad koriander
  • 1/2-1 röd chilli
  • 1-2 msk jordnötsolja till stekning

Gurksallad

  • 1/2 gurka
  • 1 liten rödlök
  • 1/2 tsk finhackad chili
  • 1 tsk saft från lime
  • lite finrivet skal från lime
  • 1 tsk fisksås
  • 1 tsk honung
  • 1/2 tsk riven ingefära

Dippsås

  • 1 dl tjock yoghurt eller crème fraiche
  • 1 msk jordnötssmör
  • eventuellt lite salt
  • 1 krm finhackad chili

Så här gör du

  1. Kör fiskfilén i en mixer tills du får en slät konsistens. Lägg över i en bunke. Sila bort vätskan från krabbköttet och lägg det i en bunke med fisken.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Forma kakor, cirka 5 centimeter i diameter och 1 1/2 centimeter tjocka. Hetta upp oljan och stek krabbkakorna gyllene på båda sidor, cirka 2-3 minuter på vardera.
  3. Hyvla gurkan och rödlöken tunt med hjälp av en mandolin eller en osthyvel. Blanda med de övriga ingredienserna.
  4. Blanda ingredienserna till dippsåsen och servera den tillsammans med krabbkakorna och gurksalladen.
Du kanske även gillar