Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tarte tatin på rabarber

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Den upp–och–ner–vända pajen är en fransk klassiker, här med somrig, syrlig rabarber. Detta är en förenklad version med färdigköpt smördeg. Tänk på att vara försiktig när du vänder den varma pajen så att karamellsåsen inte rinner över kanten. Servera pajen nygräddad tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass.

Ingredienser

6 bitar
  • 60 g smör
  • 1 dl rörsocker
  • 2 msk vatten
  • 2 msk finhackad syltad ingefära
  • 300 g ansad rabarber i 1–2 centimeter stora bitar
  • 1 rulle kyld smördeg, 250 g

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en stekpanna med ugnsfast handtag. Tillsätt socker och vatten. Koka under omrörning tills sockret löst sig.
  2. Lägg i ingefära och rabarber.
  3. Låt puttra så det får en gyllene färg, cirka 5 minuter. Låt svalna något så att degen går att lägga på.
  4. Lägg degen över rabarbern som ett lock. Vik och pressa ner kanterna ordentligt.
  5. Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Låt vila någon minut. Lägg en tallrik över pannan och stjälp upp.