Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tårta med körsbär


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Sommarens smarrigaste tårta med chokladgrädde och körsbärskompott.


Ingredienser

Tårtbotten:


  • 250 g mandelmassa

  • 100 g rumsvarmt smör

  • 3 ägg

  • 1 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver


Tårtan:


  • 200 g körsbär


Dekoration:


  • cirka 100 g körsbär, med skaft
  • 
3 dl vispgrädde

  • 1/2-1 dl flagad, rostad mandel


Chokladsås:


  • 1/2 dl kakao

  • 1/2 dl socker
  • 
1/2 dl vatten


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform 1 1/2 l, cirka 20 centimeter i diameter.

  2. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och lägg i en skål. Tillsätt smöret och rör smeten porös. Använd gärna matberedare.

  3. Skilj gulor och vitor. Tillsätt gulorna i smeten. Blanda mjöl och bakpulver för sig och rör ned i blandningen lite i taget.

  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ned i smeten. Bred ut smeten i formen.

  5. Grädda cirka 30 minuter långt ned i ugnen. Ta ut kakan och låt svalna. Tårtan kan frysas och håller sig bra upp till tre månader.

  6. Dela tårtan i två bottnar med en lång vass kniv. Lägg den ena botten på ett fat.
  7. Kärna ur 200 g körsbär. Hacka dem grovt och bred ut hacket på den första bottnen. Lägg den andra botten över. Placera en skärbräda och en tyngd över och ställ i kylen cirka 1 timme.

  8. Chokladsås: Vispa ihop och koka upp kakao, socker och vatten i en kastrull. Låt svalna.

  9. Vispa grädden och bred ut över tårtan. Ringla över chokladsåsen. Kasta på mandelflarnen och lägg till sist en vacker liten hög med körsbär på tårtan som kronan på verket.