Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Taco med krispig anka, misomajo och syltad shiitake

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg
Taco med krispig anka, misomajo och syltad shiitake
@swedishfoodie

Otroligt god taco med många rena smaker so gifter sig otroligt bra! Jag använder tekniken sousvide (baka i vakuum i tempererat vattenbad) när jag gör ankan men har här förenklat receptet för er som inte har möjligheten till det. Investera i att hitta bra bröd också, mina är köpta på El Taco Truck i Stockholm men leta efter bra bröd på din ort, det gör verkligen skillnad!

Ingredienser

2 portion
  • 1 st ankbröst med fettkappa
  • 8 st shiitake svamp
  • 1 st silverlök
  • 1 st salladskål
  • 1 st "tumme" ingefära
  • 2 st vitlöksklyfor
  • 1 dl ättika
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 shichuanpeppar
  • 1 st Ägg
  • 2 dl olja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk misopasta

Så här gör du

  1. Syltad Shitake: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Rör runt över svag värme till sockret löst sig. Skär svampen i mindre bitar och häll på lagen. Ställ in i kyl till servering.
  2. Häll en handfull av sichuapeppar i en stekpanna och rosta till den börjar knäppa om fröna. Lägg i en mortel och mortla grovt
  3. Majonäs: Lägg hela ägget och vinäger i en skål och mixa tills det blandat sig. Häll på olja och fortsätt mixa tills den gått ihop. Lägg i misopasta mixa igen. Smaka av med salt och eventuellt lite sesamolja (valbart). Ställ in i kyl till servering
  4. Ankan: Sätt ugnen på 150 grader. Gör snitt på fettkappan på ankan så det blir ett rutmönster och stek på medeltemp i panna så det blir krispigt och får färg, borde ta ca 5 min. Ta upp ankan och klappa in den med sishuanpeppar och lägg över ankan med fettsidan nedåt i en ugnssäker form och häll på fettet. Sätt i en termometer och låt den gå upp till 55-57 grader. Ta ut ankan och låt vila i 10 min. Skiva upp i tunna skivor och salta så alla skivor får lite salt samt lite extra sishuanpeppar.
  5. Salladskålen: Skär salladskål och lägg i en bunke och riv ingefära och vitlök. Lägg lite olja i en panna och fräs salladskålen men var försiktig så den inte bränns, efter ca 2 min blandar du i ingefära vitlök och saltar. Fräs på lite och dra sedan ifrån plattan för att vila. Salladen skall vara krispig fortfarande.
  6. Skiva silverlök på mandolin i tunna skivor
  7. Montera tacon med salladslöken i botten, sen shiitake och silverlök, på med majo och massa kött. Toppa med koriander om lusten faller på.
Du kanske även gillar