Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Surkål på tyskt vis

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Till surkålen passar det utmärkt att servera kassler, korvar och sidfläsk. Kasslern och sidfläsket kan man låta koka med i surkålen den sista halvtimmen av koktiden. Köttet får då en extra god smak. Potatismos passar bra till.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 burk surkål
  • 2 st gul lök
  • 250 g sidfläsk, rökt
  • 2 st äpplen
  • 11 st pepparkorn
  • 4 st kryddpepparkorn
  • 8 st enbär
  • 2 st lagerblad
  • 2 msk smör

Så här gör du

  1. Använd helst en stor järngryta.
  2. Hacka sidfläsket i små tärningar och fräs dessa i smöret.
  3. Skala och hacka löken och låt den svettas med fläsket.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Ha i dessa i grytan.
  5. Vänd ned kålen och kryddorna, rör om.
  6. Späd med buljong och kanske lite halvtorrt, vitt vin så att kålen hela tiden är täckt med vätska.
  7. Låt grytan puttra på låg värme i cirka 2 timmar. Se hela tiden till att kålen har nog med vätska. Tips: Bäst blir surkålen om du gör den en dag i förväg och sedan värmer upp den innan servering.